Nega mačeta

Nega mačeta

Nega mačeta

Nega mačeta

Nega mačeta

Nega mačeta
July 31, 2018

Nega mačeta

Mačke su poznate po tome da se izuzetno brinu za vlastitu higijenu te da brinu o svojoj nezi. Međutim, pomoć mačetu u nezi je vrlo važna, jer će to pomoći u učvršćivanju veze između vas, a takođe pruža i priliku da proverite ima li znakova koji pokazuju loše zdravlje. Nega mačeta od rane dobi takođe osigurava da se vaša mačka redovno navikne na nju, što će kroz život olakšati posete veterinaru.

Nega mačeta

Prednosti nege


Nega ne samo da podstiče cirkulaciju i poboljšava mišićni tonus, već i minimalizuje kugle dlake jer uklanjate otpalu dlaku pre nego što je mačka proguta. Takođe stimuliše žlezde u korenu dlake, hidroizolira dlaku i ravna je kako bi se poboljšala izolacijska svojstva dlake.

Kako negovati mače


Ovo zavisi od rase vaše mačke kao i dužine njene dlake. Dlaka vašeg mačeta će biti kraća i mekša, te će biti mekanija od odrasle mačke, ali će vremenom postajati grublja.

Najbolje je da se vaše mače navikne na negovanje u vrlo ranoj dobi, nemojte čekati dok postane starija. To im pomaže da se naviknu kako bi mogli uživati u budućnosti. Uvek negu mačeta obavljajte na neklizećoj površini kako bi doživljaj vašem mačetu bio što ugodniji. 

Za vlasnike kratkodlakih mačića dobra je vest da će im trebati samo kratko četkanje laganom četkom ili češljem jednom nedeljno. Iskoristite priliku za proveru ušiju, očiju i njuške vašeg mačeta, te pregledajte kožu od parazita, rana ili kvržica i izbočina.

Mačke sa dugom glakom zahtevaju svakodnevnu pažnju sa pravom vrstom opreme za njih - raspitajte se kod svog uzgajivača ili u salonima za kućne ljubimce. Prvo, dajte vašem mačetu da ponjuška četku. Često će mače trljati lice o četku, što je pozitivno. Neko vreme mazite mače, pa tek onda započnite sa četkanjem, u početku sa strane. Prestanite sa četkanjem ako je postalo borba između vas i vašeg mačeta i mazite ga umesto toga. Pomoći će vam da uspostavite odnos sa svojim mačetom.

Kad je vaša mačka upoznata sa osećajem nežnosti, započnite sa četkanjem stomaka, repa, ušiju i drugih osetljivih područja, ali budite što nežniji i u počecima radite to u što kraćem vremenskom periodu.

Nega mačeta

Provera zdravlja vašeg mačeta tokom nege


Dok je vaše mače opušteno i uživa u svojoj nezi, nežno dodirnite šape i pregledajte kandže. Proverite uši mačeta i lagano otvorite njuškicu tako da možete pregledati zube i desni.

Nakon što se vaše mače navikne na tu rutinu, odnesite ga na sto gde ćete negovati vašu mačku kada odraste. Vaš kućni ljubimac će brzo povezati ovo mesto s negovanjem i nagrađivanjem, što će vam dodatno olakšati redovno proveravanje zdravlja u kasnijoj životnoj dobi.

PODELI SA LJUDIMA KOJE POZNAJEŠ

ShareEmailtwitterFB