Kako da izaberete pravog psa za sebe

Odluka da nabavite psa je jedna od najuzbudljivih odluka koju ćete ikada doneti – i jedna od najvećih! Kao i pre donošenja svake važne odluke, treba da uradite domaći zadatak pre nego što uzmete novo štene, što će Vam obezbediti da izaberete pravog psa za Vas i Vaš stil života.
Brown Labrador and owner
Brown Labrador and owner
Brown Labrador and owner

Pas sa pedigreom, pas ukrštenih rasa ili mešanac?

Running Retriever

Da li ste znali da samo u Velikoj Britaniji ima više od 200 pasmina koje su priznate? Ako tome dodate sve one očaravajuće pse ukrštenih rasa i mešance, ima još stotine vrsta za biranje. Ako po prvi put nabavljate psa, možda je prva stvar koju treba da razmotrite da li želite psa sa pedigreom, psa ukrštenih rasa ili mešanca.

Prednost izbora psa sa pedigreom (takođe poznati kao čistokrvni psi) je što kod njih možete do određene mere znati šta da očekujete. Možete biti skoro sigurni koliko će porasti Vaš četvoronožni prijatelj, kolika će mu biti dužina dlake i kakve teksture, kakav će mu biti karakter, koliko je energičan, a dobićete i izvesna upozorenja o potencijalnim zdravstvenim problemima takve pasmine.

I u slučaju pasa ukrštenih rasa postoji izvestan stepen predvidljivosti. Ukršteni psi imaju roditelje od dve čistokrvne rase, ali može biti malo komplikovanije da se odredi koja će rasa odrediti izgled i karakter Vašeg psa. Na primer, ukršteni border koli i labrador može biti ili opušten ili pun snage ili ništa od toga!

Sa mešancima (inače poznati kao avlijaneri) je posebno zabavno. Oni vode poreklo uglavnom od pasa bez pedigrea, i kod njih obično možete samo da naslutite tragove prepoznatljivih rasa, mada su i to obično samo nagađanja. Jedna od mnogih dobrih stvari kod mešanaca je što su obično zdraviji, pošto imaju ogroman genetski potencijal, što znači i mnogo manje genetski nasleđenih problema.

Štene ili odrastao pas?

Ne zovu ih uzalud ‘pseće oči’, naročito kada su štenci u pitanju - ima nešto kod štenadi što je apsolutno neodoljivo! Oči šteneta mogu biti slatke i okrugle kao dugmići, ali to automatski ne znači da je to štene dobar izbor za Vas i Vaš dom.

Ako razmišljate o tome da uzmete štene, uvidećete da su prirodno radoznala i da vole da uče, pa zato apsolutno morate da imate vremena za njihovu obuku. Uz Vašu ljubav, pažnju i obuku možete pretvoriti prazno platno puno entuzijazma u remek delo! Obuka znači mnogo zabave, ali i mnogo napornog rada – štene morate da naučite svemu, od vršenja nužde, do hodanja na povocu. Ako imate vremena i strpljenja, transformacija će Vas bogato nagraditi, a napor koji ste uložili pomoći će da se između Vas i Vašeg šteneta izgradi neraskidiva veza.

Druga opcija je udomiti 'tinejdžera' ili odraslog psa. Ako uzimate psa prvi put, možda je stariji pas bolja varijanta za Vaš stil života.

Mnogi odrasli psi su već dresirani i socijalizovani. To ne znači da je posao završen, štaviše - na Vama je mnogo toga, tako da nema razloga da ne izgradite odnos sa psom koji je isto tako jak, kao i kada je u pitanju štene. Stara izreka “da ne možete naučiti starog psa novim trikovima” nije tačna, jer svaki pas nastavlja da uči i da se prilagođava tokom čitavog života.

Na žalost, neki odrasli psi koje treba udomiti, nisu bili te sreće da imaju dom pun ljubavi, tako da kod Vas mogu doći sa izvesnim emotivnim problemima. Ovim psima je potrebna dodatna ljubav, vreme i strpljenje, ali ono što budete dali, biće višestruko vraćeno kada ste Vi i Vaš pas u pitanju, a rezultat će biti doživotno prijateljstvo. Zajednički rad na obuci zaista će pomoći da se među vama stvori neraskidiva veza i poverenje. Osoblje i volonteri u azilima mogu Vam dati savete kako da izaberete pravog psa u kome ćete pronaći savršenog kompanjona.

Large dog and small dog

Mužjak ili ženka?

Big dog and small dog icon

Još jedna stvar o kojoj treba da razmislite kada uzimate psa je da li želite mužjaka ili ženku. Mišljenja su podeljena, tako da konačna odluka zaista zavisi od ličnog opredeljenja.

Neki vlasnici kažu da su ženke lakše za obuku i da pružaju više ljubavi, dok drugi kažu da su ženke nezavisnije i uzdržanije prema vlasniku. Za mužjake se često kaže da su ratoborniji, mada ih kastracija može smiriti ako postanu suviše odvažni i neustrašivi (mada i to zavisi od uzrasta za kastraciju i razlikuje se od jednog do drugog psa).

Nema jednostavnog odgovora i morate imati na umu da su mnoge karakterne osobine i ponašanje kod Vašeg psa prosto odraz njegove ličnosti i količine vremena koje posvetite njegovoj obuci i socijalizaciji.

Nesterilisani/nekastrirani psi ponekad mogu biti veoma problematični. Mužjaci mogu odlutati u potrazi za ženkom, a nesterilisane ženke mogu biti vrlo nervozne za vreme teranja i mogu imati i lažnu trudnoću. Ako mislite da se bavite odgajanjem pasa, takvi problemi se mogu rešiti. Neplanirane trudnoće, opet, mogu prouzrokovati nepotrebne probleme i za Vas i Vašeg psa, kao što su komplikacije u toku porođaja i udomljavanje štenaca. Cena sterilizacije za ženku je veća nego za mužjaka, posebno ukoliko je ženka još i skotna.

Odgajivačnica ili azil?

Ako želite da uzmete štene sa pedigreom ili štene ukrštenih rasa, onda je najbolje da potražite odgajivačnicu na dobrom glasu. Kontaktirajte Veterinu Beograd, koja Vam može pomoći u odabiru psa.

Usvajanje psa iz azila, kojem ćete pružiti drugu šansu u životu, može Vas ispuniti neopisivom srećom. Ima mnogo pasa koji čekaju na udomljenje i ljubav. Svaki pas ima svoju istoriju i mnogi su svoj prvi dom izgubili ne svojom krivicom, a voleli bi da postanu deo Vašeg doma.

Azili na dobrom glasom veoma vode računa da pronađu odgovarajućeg psa za odgovarajućeg vlasnika – oni stvarno ne žele da pas bude ponovo odbijen, niti žele da uzmete psa koji Vam neće odgovarati. Osoblje azila pažljivo procenjuje pse koje primaju i provešće dosta vremena upoznajući se sa Vama, Vašom porodicom i stilom života pre nego što Vam preporuče nekog psa. Oni će takođe biti srećni da Vas posavetuju i daju odgovor na svako Vaše pitanje.

Uopšte ne iznenađuje činjenica što ima mnogo više odraslih pasa koji traže dom, nego štenaca, jer kada je štencima potreban dom i usvajanje, brzo se razgrabe. Ako ste čvrsto rešili da spasete štene, možda ćete morati da kontaktirate nekoliko azila ili ćete morati da otputujete malo dalje od kuće da biste pronašli štene koje Vam odgovara.

Bilo da kupujete psa od odgajivača ili želite da udomite psa iz azila, možete se unapred radovati budućem zajedničkom životu, koji će Vas ispunjavati avanturama sa Vašim novim prijateljem!