Kako da hranite Vašeg odraslog psa

Sad kada je Vaše sićušno štene potpuno odraslo, vreme je da kažete “doviđenja” formuli za bebe i kažete “zdravo” hrani za odraslog psa. To se obično dešava oko 12. meseca za male rase i oko 24. meseca za džinovske rase.
Chocolate Labrador and Owner
Chocolate Labrador and Owner
Chocolate Labrador and Owner

Upoznavanje sa opcijama

Happy labrador

Stvar je ličnog ukusa – i Vas i Vašeg psa, da li ćete se odlučiti da psu dajete vlažnu ili suvu hranu.. Kombinacija vlažne i suve hrane dobra je za njihove zube i može da bude od pomoći da se pas upozna sa obe teksture, za slučaj da u bilo kom trenutku morate da promenite njegovu hranu. Kao i ljudi, psi nešto vole, a nešto ne vole da jedu, tako da možda treba da isprobate nekoliko vrsta hrane, pre nego što utvrdite šta najviše voli.

Koju god formulu da izaberete, uvidećete da će svaka kompletna hrana za odraslog psa dobrog kvaliteta obezbediti Vašem psu njegov osnovni nutritivni balans.

Ako Vaš pas ima bilo kakav poseban zdravstveni problem, kao što je osetljivost kože ili stomaka, raspitajte se kod Vašeg veterinara o specijalnoj hrani za odrasle pse.

Kada pronađete pravu hranu za Vašeg psa, ne bi trebalo ponovo da menjate hranu sve dok Vaš pas ne postane senior, negde oko 6. ili 7. Godine njegovog života. Pročitajte više o hranjenju Vašeg starijeg psa.

Uvek pratite telesnu kondiciju Vašeg psa, imajući u vidu da gubljenje ili dobijanje na težini može biti znak da treba ponovo da ocenite njegovu hranu.

Lepeza hrana za odrasle pse

U prodaji se nalazi široka lepeza nutritivno izbalansirane hrane za odrasle pse, koja je osmišljena za specifične potrebe Vašeg četvoronožnog prijatelja. Imate dakle veliki izbor prilikom odlučivanja čime ćete hraniti Vašeg psa.

Rasa, veličina, uzrast, stil života i zdravlje, sve to može imati uticaja na izbor:

 • Manje rase imaju brži metabolizam, što znači da mnogo brže sagorevaju kalorije. U zavisnosti od njihove telesne kondicije i nivoa aktivnosti, nekim manjim rasama je potrebno čak dva puta više kalorija svakog dana od one koja je potrebna psima većih rasa. Hrana sa najboljom formulom za male pse sadrži dodatne proteine i bogata je mastima i ugljenim hidratima, da bi im se obezbedio dodatan energetski podsticaj koji im je potreban. Ova hrana se, pored toga, proizvodi u obliku manjih granula, koje više odgovaraju manjim ustima i želucima.
 • Larger breeds may have slower metabolisms, but they definitely have larger appetites! Specially prepared large breed formulas have larger, more satisfying kibbles that encourage big dogs to chew for longer, rather than bolting their food. Reduced fat content and more concentrated proteins help to control weight gain, minimising the impact on their joints and vital organs, as well as glucosamine to support the joints themselves.
 • Veće rase možda imaju sporiji metabolizam, ali definitivno imaju veći apetit! Posebno pripremljene formule za veće rase su u obliku većih granula, koje zadovoljavaju ukus velikih pasa i podstiču ih na duže žvakanje, umesto da samo gutaju svoju hranu. Smanjen sadržaj masti i koncentrisaniji proteini pomažu u kontrolisanju težine, u najvećoj mogućoj meri smanjuju uticaj na zglobove i vitalne organe, a sadrže i glukozamin za zaštitu zglobova.
 • Ako je Vaš pas posebno aktivan ili je radni pas, možda ćete odabrati posebno formulisanu hranu za 'aktivan' stil života. Ova hrana obezbeđuje viši nivo masti, proteina i vitamina, kao što je B12, da bi se pomoglo oslobađanju energije iz hrane. Vitamin E takođe može pomoći umornim mišićima da se efikasnije oporave posle perioda napornih vežbi.
 • Generalno se preporučuje da se skotne kuje vrate na hranu za štence dobrog kvaliteta, koja će im dati dodatne kalorije i viši nivo drugih glavnih nutrijenata koji su im potrebni. Pročitajte više o hranjenju skotne kuje.
 • Manje aktivnim psima potrebno je manje masti, pa njihovo hranjenje 'light' formulom može doprineti da se izbegne dobijanje na težini.
 • Neki psi mogu postati osetljivi na grupu hrane ili mogu imati zdravstvene probleme koji zahtevaju specijalnu dijetu. Veterinar će Vam preporučiti odgovarajuću hranu koja odgovara potrebama Vašeg psa.

Ako niste sigurni koja hrana je ona prava za Vašeg psa, porazgovarajte o tome sa veterinarom ili veterinarskim tehničarom.

Bowl of dog food

Kako da hranite Vašeg psa

Našem PetCare Timu često postavljaju sledeće pitanje: “ Kako da znam da je hrana koju dajem svom psu zaista dobra? ”Hrana za pse treba biti adekvatna za uzrast i veličinu psa. Svakako da jorkširski terijer nije u mogućnosti da jede granule koje su predviđene za velike rase kao što je nemačka doga.

Green dog icon

Hranite Vašeg psa na mirnom mestu, daleko od cike i vriske. Uvek poslužite hranu u čistoj posudi, koja se nalazi na površini lakoj za čišćenje, kao što su keramičke pločice. Ako uočite da se posuda Vašeg psa kliza po podu, koristite posudu sa dnom koji se ne kliza i podlogu od gume za hranjenje.

Psima koji halapljivo gutaju hranu možda će dobro doći specijalna posuda za pse, koja sprečava gutanje i podstiče pse da sporije jedu, dok je za starije pse – ili one koji razbacuju hranu unaokolo dok jedu – možda pogodnija dublja posuda za hranu.

Ako imate drugog psa, hranite oba psa u isto vreme, ali odvojeno, da biste izbegli koškanje i svađu.

Kada hranite psa vlažnom hranom (konzerve/tube/kesice), poslužite tu hranu na sobnoj temperaturi, jer tada bolje miriše i lakša je za varenje. To znači da treba da je izvadite iz frižidera oko jedan sat pre hranjenja. Možete na kratko uključiti mikrotalasnu pećnicu i ugrejati hranu, ali pazite da hrana nikada ne bude vrela.

Vlažna hrana se brzo ubajati, pa zato izbegavajte da je ostavljate napolju. Kada ste je otvorili, nikada nemojte čuvati vlažnu hranu duže od 24 časa, makar to bilo i u frižideru.

Suva hrana, s druge strane, može da se ostavi napolju u toku dana a da se ne pokvari. Čuvajte je u čistom, suvom okruženju, idealno bi bilo da to bude u hermetički zatvorenoj posudi ili u kutiji koja se može ponovo dobro zatvoriti, da bi zadržala svoj ukus i da ne bi mogla da se ubajati.

Većina pasa voli da krcka svoju suvu hranu, ali ako voli da se ta hrana malo smekša sa malo vode, ili ako postoji medicinski razlog zašto morate da izbegavate suvu hranu, natopite je sa malo jogurta i neka odstoji 30 minuta pre nego što je date psu. Suve granule pomažu u skidanju zubnog kamenca, pa ako suvoj hrani dodajete jogurt, trebalo bi psu uz hranu redovno da dajete i poslasticu za održavanje zdravlja zuba. Zapamtite da je redovno pranje zuba četkicom najbolji način da izbegnete bolesti zuba kod psa.

Purple food icon
Small blue welfare icon

Nikada nemojte vežbati Vašeg psa jedan sat pre i jedan sat nakon hranjenja. Velike i džinovske rase pasa mogu biti osetljive na nadimanje i uvrtanje organa za varenje (to je stanje nazvano dilatacija želuca i volvulus), što zahteva neodložnu medicinsku intervenciju. Simptomi za uzbunu su nadimanje stomaka, povraćanje i ponašanje Vašeg psa koje ukazuje na veliku nelagodnost u stomaku. Odmah kontaktirajte Vašeg veterinara, ako ste zabrinuti za Vašeg psa.

Blue dog icon

Da li treba da dajem poslastice svom psu?

Svaki pas treba da dobije zasluženu poslasticu s vremena na vreme, ali ako im stalno budete davali poslastice, te dodatne kalorije treba da oduzmete od glavnog obroka, da biste izbegli prejedanje. Koliko poslastica i koliko često davati, zavisi od vrste poslastice koju ste odabrali. Generalno treba ograničiti poslastice, biskvite i grickalice na najviše od 15% od ukupnog unosa hrane Vašeg psa na dnevnom nivou ili na najviše 10% ako su u pitanju manje nagrade na bazi mesa.

Ako je Vaš pas na dijeti koju je preporučio veterinar, u okviru koje možda nisu dopuštene sve one poslastice koje su dopuštene njegovim drugarima, to ne znači da ne treba da dobije baš ništa. Koristite deo hrane koju treba da dobije u toku dana kao poslastice i za obuku.

Neke funkcionalne grickalice, kao što su one za održavanje zdravlja zuba, različitih su veličina, u skladu sa veličinom Vašeg psa. Mada one mogu dodati do jedne trećine kalorija koje su potrebne Vašem psu, one sadrže najvažnije vitamine i minerale koji pomažu izbalansiranoj ishrani.

Kao i kod hrane, proverite uputstva za hranjenje na pakovanju poslastice, a ako ste u nedoumici, konsultujte se sa Vašim veterinarom ako niste sigurni koliko poslastica treba da dajete Vašem psu.

Čime ne treba da hranite Vašeg psa

Kao što treba da znate čime da hranite Vašeg psa, takođe treba da znate i šta mu ne treba davati. “Kučeći pogledi” šteneta se tako zove sa razlogom – oni tačno znaju šta treba da urade da bi Vas ubedili da im date poneku poslasticu! Trebalo bi da izbegavate da Vašem psu dajete ostatke od hrane sa stola, pošto da postoji rizik da će ta hrana narušiti balans njegove hrane za pse. Ako mu i date neki ekstra zalogaj s vremena na vreme, zapamtite da ta količina nikada ne bi trebalo da pređe više od 10% hrane koju pas uzima u toku dana. Postoje neke vrste hrane koju stvarno treba da izbegavate da dajete Vašem psu:

Happy labrador
 • Sirovo meso. Sirovo meso može prouzrokovati trovanje hranom, pa ako nameravate psu da date meso, budite sigurni da je nezačinjeno i da je termički obrađeno, da bi se uništile sve bakterije.
 • Kosti. Lako lomljive pileće i riblje kosti mogu oštetiti zube i preprečiti se u crevima. Isto važi i za veće kosti. Mada se veće kosti obično daju psima, one se takođe mogu zaglaviti u crevima kada se rascepe, tako da treba da izbegavate da ih dajete Vašem ljubimcu.
 • Čokolada za ljudsku upotrebu.
 • Crni luk, beli luk, grožđe ili suvo grožđe, pošto mogu biti veoma toksični za psa.
 • Nekada morate i da promenite hranu Vašem psu; možda stari, pa mu je potrebna hrana za seniore, ili je Vaša kuja možda skotna ili njeno zdravstveno stanje zahteva da pređe na specijalnu hranu. Ako im promenite hranu suviše brzo, time možete poremetiti njihovo varenje, pa zbog toga proces prelaska na drugu hranu mora da bude postepen (od 7 do 10 dana) da bi mogli prirodno da se prilagode enzimima i bakterijama u digestivnom traktu.
 • Pomešajte malo nove hrane sa uobičajenom hranom ili psu odvojeno ponudite obe vrste hrane.
 • U toku 7 do 10 dana postepeno povećavajte količinu dodate nove hrane, a pri tome smanjujte količinu ranije hrane, sve dok potpuno ne zamenite hranu.

Ako prelazite sa vlažne na suvu hranu, Vaš pas će morati da se navikne na novu teksturu. Ovu hranu će morati da žvaće aktivnije, duže će je jesti i sigurno će tražiti više vode.

Ako prelazite sa suve na vlažnu hranu, pas može piti manje vode i možda će mu nedostajati i činiti mu se čudnim što više nema šta da krcka. Uvek mu možete umešati nekoliko biskvita u vlažnu hranu, da biste obogatili teksturu. Treba zapamtite da porcija suve hrane može izgledati manja od porcije konzervisane hrane. To je zato što suva hrana generalno ima veću koncentraciju kalorija, tako da Vaš pas dobija istu količinu energije u manjoj porciji suve hrane, nego u većoj porciji vlažne hrane.

Ako Vaš pas odbije novu hranu, čak i ako ju je prepisao Vaš veterinar, treba da porazgovarate sa njim o tome, imajući u vidu da može postojati određen razlog takve velike izbirljivosti Vašeg psa. Ne brinite. Sigurno postoji alternativna hrana, koju možete isprobati.

Switching dog food guide

Purina brendovi za odrasle pse

Bowl of dry dog food

Purina proizvodi mnoštvo vodećih brendova suve i vlažne hrane za odrasle pse u Srbiji, od kojih je svaka rezultat najnovijih naučnih istraživanja u pogledu kvaliteta, ukusa i hranljivosti. Bilo da više volite vlažnu ili suvu hranu, napravili smo izvanredan izbor recepata, da bi Vaš pas u svakoj fazi svog života bio čio i zdrav.