Koliko da hranite Vaše štene

Vaše štene sada izgleda malo, ali će ubrzo porasti! Za samo 12 meseci (do 24 meseca za veće rase) treba da dostigne punu veličinu i postane zreo pas.
Golden retriever puppy with chew toy in mouth
Golden retriever puppy with chew toy in mouth
Golden retriever puppy with chew toy in mouth

U međuvremenu njegovo telo i mozak se razvijaju neverovatnom brzinom, a visokokvalitetna hrana za štence pomoći će mu da to i postigne. Ova hrana mu je definitivno veoma potrebna, pošto zdravo, energično štene može da sagori do dva puta više kalorija od odraslog psa!

Puppies suckling mother

Majčino mleko je idealna prva hrana za štence budući da je prirodno bogato svim nutrijentima, koji su potrebni štencima da izrastu u velike i jake pse. Mada su štenci spremni da prestanu sa sisanjem između šeste i osme nedelje života, mnogi će pokazati interesovanje za čvrstu hranu već sa tri do četiri nedelje - obično tako što će igrajući se bučno upasti u majčinu činiju i polizati hranu sa svojih šapa!

To je najbolje vreme da počnete da im nudite hranu sa formulom za štence. Ako odaberete suvu hranu, dodajte malo vodei mešanjem napravite kašastu smešu. Kako Vaše štene bude raslo, možete dodavati manje jogurta i postigavši da hrana bude sve suvlja. Nemojte da podlegnete iskušenju da ih odbijete od sisanja suviše rano, budući da prebacivanje isključivo na čvrstu hranu može biti stresno za nezreo probavni sistem Vašeg šteneta.

Štenci su željni da saznaju sve o svetu oko sebe, pa im je zato potrebna ogromna energija da sve istraže. Kada je reč o načinu kako da hranite štene, fabrička hrana za štence je osmišljena da obezbedi kompletno izbalansiranu kombinaciju nutrijenata koji su potrebni Vašem štenetu. Hrana za štence sadrži veliki broj kalorija i bez dodatnih količina, tako da kroz nju dobijaju energiju koja im je potrebna da bi razvili svoje telo i mozak bez opterećivanja stomačića.

Visokokvalitetne formule za štence sadrže mnogo lako svarljivih proteina potrebnih za izgradnju zdravog tkiva i razvoj organa, a visok nivo prisustva osnovnih minerala, kao što su kalcijum, fosfor, magnezijum, cink i gvožđe, kao i vitamin D, pomažu u izgradnji jakih kostiju i zuba. Dakle, osim ako Vas veterinar ne posavetuje drugačije, nema potreba da Vašem štenetu dajete bilo kakve dodatke ishrani ukoliko im dajete kompletnu hranu za štence. Postoji široka lepeza Purina proizvoda koje možete isprobati: Friskies puppy, Dog Chow puppy, Pro Plan puppy.

Štenci imaju manja usta od odraslog psa, tako da im manje granule kod većine hrane za štence, koje imaju veličinu jednog njihovog zalogajčića, olakšavaju žvakanje, uz oslobađanje svih značajnih nutrijenata. Štenci obično uživaju da krckaju svoje granule, jer im to pomaže da njihovi zubi budu jaki, čisti i zdravi.

Kada pronađete hranu za štence sa kojom ste zadovoljni i Vi i Vaše ljubimče, dobro je držati se te hrane. Štencima se može pokvariti stomak, ako im se promeni hrana, pa ako nema očiglednog problema sa njihovom sadašnjom hranom ili ako Vam Vaš veterinar to ne posavetuje, najbolje je da se držite istog brenda hrane. Ako treba da promenite hranu Vašem štenetu, pogledajte u nastavku naš odeljak o “prelasku sa jedne na drugu hranu”, da biste dobili savete kako taj prelazak da bude što lakši.

Bowl of Bakers dog / puppy  food

Koliko da hranite Vaše štene

Puppy Feeding Guide icon

Veoma često su oči šteneta veće od njegovog stomačića! Da biste napravili pravu ravnotežu između onog što mu je potrebno i prejedanja, dajte mu češće manju količinu hrane. Količina zavisi od uzrasta i veličine psa, kao i od saveta koje Vam je dao Vaš veterinar. Pokušajte da počnete sa kašikom hrane oko pet-šest puta na dan, dok Vaše štene još sisa i koristite sledeća uputstva, kao osnovno pravilo:

  • Od početka nuđenja hrane do prestanka sisanja (obično dva meseca) - 4-6 obroka na dan.
  • Od dva do tri meseca – 5-6 obroka na dan na svaka 3 sata
  • Od četiri do šest meseci – 4-5 obroka na dan.
  • Preko šest meseci - 3 obroka na dan ( u zavisnosti od rase ).
  • Od devetog meseca – 1- 2 obroka na dan

Uvek pažljivo pročitajte uputstvo za hranjenje na pakovanju – time treba da dobijete predstavu o količini hrane potrebne Vašem štenetu. Tačna količina kojom bi trebalo da hranite Vaše štene može se varirati u zavisnosti od uzrasta, rase, njegovog zdravstvenog stanja i koliko je energično – razigraniji štenci će sagoreti više energije, pa im je potrebno više hrane kao gorivo! Koristite naš alat za ocenu telesne kondicije, da biste izmerili Vaše štene i da biste proverili da li se dobro razvija i da li je eventualno pothranjeno ili gojazno.

Redovno merenje Vašeg šteneta će Vam pomoći da proverite da li ima odgovarajuću težinu za svoj uzrast, veličinu i rasu. To možete da uradite kod kuće, a ako baš niste sigurni kako to da učinite, zamolite Vašeg veterinara da Vam pokaže ili da to obavi tokom pregleda.

Izbegavajte da hranite Vaše štene neposredno pre ili posle vežbe, pošto bi trebalo da prođe jedan sat između hranjenja i aktivnosti. Možda bi bilo dobro da rano uvedete Vaše štene u dnevnu rutinu odmora odmah posle obroka, da bi se izbegle nevolje sa varenjem ili čak i neki ozbiljniji zdravstveni problemi, posebno kod velikih i džinovskih pasmina, kod kojih može doći i do uvrtanja želuca. To je poznato kao torzija i zahteva hitnu veterinarsku intervenciju.

Puppy running with toy rope in mouth
Brown puppy eating from food bowl in kitchen

Hranite Vaše štene na mirnom mestu, daleko od kućne gužve i halabuke, gde mogu mirno jesti bez prekidanja. Odaberite podlogu koja se može lako očistiti, kao što su keramičke pločice ili podloga za hranjenje i štenetu uvek dajte hranu u čistoj posudi.

Postarajte se da deca ne prilaze Vašem štenetu dok jede, da biste izbegli da gutaju hranu ili da počnu da brane svoj obrok. Ako imate druge pse u kući, hranite ih u isto vreme, ali odvojeno, da biste izbegli svađu i krađu hrane!

Kao što je važno čime da hranite štene, podjednako je važan način na koji im dajete hranu.

Vlažna hrana je najbolja za jelo kada je na sobnoj temperaturi, pošto tada ima najbolji miris i lakša je za varenje. Ako hranu čuvate u frižideru, zapamtite da treba da je izvadite oko jedan sat pre obroka. Možete da stavite vlažnu hranu i u mikrotalasnu pećnicu na kratko da se zagreje, ali neka nikada ne bude vrela.

Dok se vlažna hrana brzo ubajati ako se ostavi napolju, suva hrana će izdržati napolju ceo dan a da se ne pokvari. Mnogi štenci vole da krckaju svoju suvu hranu, ali ako Vaše štene više voli da je malo pokvasite, ili postoji zdravstveni razlog za izbegavanje čvrste hrane, potopite suvu hranu na najviše 30 minuta pre obroka. Pošto krckanje suve hrane pomaže i pri uklanjanju zubnog kamenca, možda treba da uvedete redovnu poslasticu za čišćenje zuba uz hranu Vašeg psa, ako više voli da mu se suva hrana omekša. Samo zapamtite da ove poslastice treba da imate u vidu pri računanju dnevnog unosa kalorija.

Beagle puppy eating out of a red bowl
Guide of food bowl sizes

Kako Vaše štene raste, tako će rasti i njegov apetit. Da bi dobilo dodatnu energiju koja mu je potrebna za brz rast i građenje mišićne mase, moraćete da povećate količinu kojom ga hranite.

U zavisnosti od rase, šestomesečnom štenetu može biti potrebna dva puta veća dnevna količina kalorija od one koju uzima dvomesečno štene! Uopšteno važi pravilo da treba da počnete da povećavate veličinu porcija od šestog do dvanaestog meseca za male pse, posle čega možete da ih prebacite na hranu za odrasle pse. Kada su u pitanju veće rase, treba da počnete da povećavate količinu obroka od šestog meseca, a onda opet smanjite količinu kad pas navrši 12 meseci i kada prestane taj nagli rast. Veće rase pasa prelaze na hranu za odrasle pse kasnije, negde oko 18. do 24. meseca.

 Beagle puppy laying down with paws strectecd in front

Kučeći pogled se ne zove tako bez razloga – oni tačno znaju kako da dobiju ono što žele, posebno kada prose da dobiju još hrane! Pošto Vaše štene treba da ima zdravu i izbalansiranu ishranu, učinite sve što možete da ignorišete to moljakanje da mu date ostatke i koji zalogaj sa stola.

Ako nekad ne možete više da izdržite i predate se, količina tih poslastica nikada ne treba da iznosi više od 10% ukupne dnevne količine hrane Vašeg psa, jer u suprotnom rizikujete da narušite vrednost izbalansirane hrane Vašeg ljubimca. Takođe, obratite pažnju da postoji hrana, koju nikada ne treba da dajete Vašem psu:

  • Nikada nemojte davati Vašem štenetu sirovo meso. Da bi se smanjio rizik od trovanja hranom, dobrom termičkom obradom svežeg mesa uništićete sve bakterije. Pre hranjenja, proverite da li u mesu ima ostataka malih kostiju, a posebno pilećih i ribljih, koje se lako rascepe, budući da ove kosti mogu oštetiti zube ili se preprečiti u crevima.
  • Nikada nemojte Vašem psu davati čokoladu za ljudsku upotrebu, pošto je ona otrovna za njih.
  • Luk ili grožđe/suvo grožđe takođe predstavljaju visokotoksičnu hranu za pse.

Kada treba preći na hranu za odrasle pse

Mada Vaše štene možda izgleda kao potpuno odrastao pas (između šest i osam meseci za mini rase pasa i oko 24 meseca za velike i džinovske rase), ono je još uvek samo štene, stoga nemojte da padnete u iskušenje da ga prebacite na hranu za odrasle pse suviše rano!

Većini pasa su još uvek potrebne dodatne kalorije i nutrijenti koje im hrana za štence pruža, sve dok ne navrše oko 12-24 meseci (to važi i za starije pse kada su u pitanju velike/džinovske rase). Tek nakon toga su spremni na prelazak na formulu za odrasle pse. Ako niste sigurni u kom dobu da prebacite Vaše štene na hranu za odrasle pse, konsultujte se sa Vašim veterinarom ili pročitajte više o tome kako da otkrijete u kom se uzrastu u stvari nalazi Vaš pas.

Bowl sizes of changing puppy food to adult food

Stomak vašeg šteneta je veoma osetljiv i može se lako poremetiti ako naglo promenite njegovu hranu, bilo da pređe sa mokre na suvu hranu, promenite proizvođača ili zamenite hranu za štenad hranom za odrasle pse.

Ukoliko ste ih tek prvi put doveli kući, pametno bi bilo da ih zadržite na hrani koju je preporučio njihov odgajivač ili Centar za spasavanje, osim ako ne postoji neki očigledan problem.

Ako je potrebno da im promenite hranu, dajte dovoljno vremena njihovim stomačićima da se priviknu. Pomešajte malu količinu nove hrane sa starom, postepeno dodavajući sve više nove u periodu od 7-10 dana sve dok štene ne bude jelo samo novu hranu.

Ukoliko se prebacujete sa mokre na suvu hranu, vašem štenetu će biti potrebno malo više vremena da se prilagodi. Aktivnije će žvakati, možda će mu biti potrebno više vremena da sve pojede i sigurno će unositi više vode. Ako se prelazi sa suve na mokru hranu, ne treba da vas iznenadi ako bude unosilo manje tečnosti. Tekstura hrane im može delovati čudno i ako su navikli da drobe hranu možete im dodati par keksića.

Važno je zapamtiti da porcija suve hrane izgleda manja od porcije mokre i zbog toga što je suva hrana generalno punija energijom, tako da će vaše štene morati da pojede više mokre hrane kako bi dobilo isto toliko kalorija.

Pratite naše savete o ishrani štenadi i imaćete srećnog i zdravog psa sa dovoljno energije za igru!