Prilagođavanje ishrane Vašeg psa

Svaki pas je različit, pa je korisno poznavati široku lepezu ponude specijalizovane hrane za pse, koja izlazi u susret svakoj posebnoj potrebi – od kontrolisanja težine, do rešavanja zdravstvenih smetnji.
Man outside talking to dog
Man outside talking to dog
Man outside talking to dog

Zdravstvene smetnje

U poslednjih 20 godina, ili malo više, došlo je do ogromnog razvoja u oblasti dijetalne ishrane (takođe poznate pod nazivom ‘terapeutska’ ili ‘funkcionalna’ hrana), tako da ova otkrića igraju značajnu ulogu u modernoj veterinarskoj praksi kada je u pitanju Vaš četvoronožni prijatelj. Osim što Vašem psu pruža savršen izbor nutrijenata, koji ih čine veselim i zdravim, ove specijalne dijetalne hrane za pse ispunjavaju nutritivne zahteve mnogih zdravstvenih problema koje pas može imati. Specijalizovana hrana za pse takođe podržava lečenje psa u periodu rekonvalescencije, bilo da je to posle hirurške intervencije, ili, nažalost, u slučaju spašavanja nekog izgladnelog psa.

Orange nutrition logo

Veterinary recommended diets and vet recommended dog food can offer the right nutritional support for dogs who have the following:

https://3b0ad08da0832cf37cf5-435f6e4c96078b01f281ebf62986b022.ssl.cf3.rackcdn.com/articles/content/Health-Icon_8107428e-f88c-40a1-8123-044b067a0b2d.jpg

Zdravstvene smetnje

 • Alergija ili osetljivost na hranu
 • Dermatitis i zapaljenje kože
 • Gastrointestinalne smetnje, kao što je zapaljenska bolest creva, konstipacija, povraćanje i proliv
 • Diabetes mellitus
 • Pankreatitis
 • Hronično oboljenje bubrega
 • Urinarne i mokraćne infekcije
 • Bolesti jetre
 • Srčana insuficijencija, visok pritisak ili zadržavanje tečnosti u organizmu
 • Zapaljenje zglobova (ili za zdrave pse, ako imaju predispoziciju za smetnje sa zglobovima)
 • Gojaznost

Alergije

Kao i kod ljudi, alergije su neprimerena imuna reakcija na određenu hranu ili supstance. Nešto što je sasvim prihvatljivo za većinu pasa, može se ispostaviti da je neugodno ili čak opasno po život za psa sa alergijom. Srećom, prave alergije su retke i ne bi trebalo da se mešaju sa mnogo češćom i mnogo manje ozbiljnom ‘intolerancijom na hranu’. Dok se mnoge prave alergije na hranu dijagnostikuju kod mlađih pasa, genetska, skrivena stanja, pa čak i izlaganje određenoj supstanci, mogu prouzrokovati alergije u bilo kom dobu, tako da treba povesti računa o neobičnim simptomima.

Čime da hranite Vašeg psa

Dog and magnifying glass icon

Uobičajeni simptomi alergije na hranu za pse su sledeći:

 • Problemi sa kožom - svrab i crvenilo, sa mestima gde je otpala dlaka, često na nogama, licu, pazuhu i/ili preponama.
 • Česte infekcije uha.
 • Gastrointestinalni problemi - povraćanje i/ili proliv.
 • Respiratorni problemi (mada retko).

Ako primetite da Vaš pas pokazuje bilo koji od gore navedenih simptoma, odmah se konsultujte sa Vašim veterinarom. Postupak dijagnoziranja alergija može biti vrlo komplikovana, pošto su navedeni simptomi dosta nespecifični i uobičajeni i za mnoge druge neugodnosti. Vaš veterinar će možda želeti da malo detaljnije ispita stvari i pokuša da pronađe uzrok nastalih problema, da bi Vašeg psa vratio u top formu.

Najefikasniji metod testiranja alergije naziva se probom za isključivanje hrane, što znači privremeno hranjenje Vašeg psa drugom hranom ili mešavinom, često hipoalergenskom hranom. Ovde se proteini u hrani nalaze u vrlo malim količinama, tako da ne mogu (ili vrlo retko) da prouzrokuju bilo kakvu alergijsku reakciju. Vaš veterinar takođe može preporučiti hranu sa ugljenim hidratima i proteinima koju Vaš pas ranije nije jeo, kao što su losos i pirinač. Oni su obuhvaćeni nekim Purina formulama za hranu za pse sa alergijama, kao što su:

Saznaj više

Purina Veterinary Diets logo
Pro plan

Ovih dijeta se treba strogo pridržavati i, dokle god ispitivanje traje, treba prestati sa davanjem omiljenih poslastica i grickalica Vašem ljubimcu. To može biti teško, posebno ako želite da se Vaš pas oseća voljenim, ali vredi utvrditi u čemu je suština problema!

Na kraju probe za isključivanje hrane, Vaš veterinar će pregledati psa da bi ustanovio u kakvom je stanju. Ako tokom testiranja nije došlo do poboljšanja, odnosno ublažavanja simptoma, veterinar se može odlučiti da nastavi sa testiranjem da bi utvrdio u čemu je problem. Ako je do poboljšanja došlo, sledeći korak je da se polako ponovo uključuju proteine u ishranu psa, da bi se utvrdilo koji je sastojak okidač za alergiju. Ako se sa starom hranom vrate i simptomi, možda ste pronašli krivca, pa možete preći na specijalnu hranu za pse protiv alergije.

Ovaj postupak eliminacije zahteva vreme i strpljenje i Vašem psu će možda biti potreban specijalista da nadgleda testiranje hrane, ako su simptomi izuzetno teški ili ako alergiju kod psa izaziva više od jedne hrane. Kontaktirajte Vašeg veterinara ako posumnjate da Vaš pas možda ima alergiju ili ako želite da saznate nešto više o hrani za pse protiv alergije.

Gojazni psi

Overweight dog sitting in grass

Procenjuje se da je zapanjujućih 33 posto pasa debelo ili gojazno! Uzrok je jednostavan – suviše mnogo hrane i suviše malo kretanja koja bi je sagorela.

Problem možete početi da rešavate tako što ćete utvrditi koliko energije Vaš pas uzima preko hrane, a koliko sagoreva kroz vežbu. Zatim možete prilagoditi njegovu ishranu dijetalnoj formuli i povećati vežbu povremenim dužim šetnjama. Zapamtite, nije rešenje samo davanje manjih količina hrane Vašem psu od uobičajene, pošto to može narušiti idealan balans nutrijenata. Ako izvršite testiranje telesne kondicije Vašeg psa i utvrdite da rezultat premašuje njegovu idealnu telesnu kondiciju, pas će biti i nahranjen i gubiti na težini mnogo efikasnije, ako se podvrgne dijeti za pse za gubljenje težine pomoću specijalno formulisane hrane – a povrh toga, pas će se i dalje osećati da jede zadovoljavajuću količinu hrane.

Kako da hranite pse i štence malih rasa

Kada je reč o hranjenju malih rasa, važno je zapamtiti da, iako možda imaju mala usta i želuce, imaju velike zahteve u pogledu energije. Da li ste znali, na primer, da je pomerancu potrebno dva puta više kalorija po kilogramu težine od danske doge?

Formule za male rase osmišljene su tako da izlaze u susret njihovim različitim potrebama. U ovim formulama se nalazi visoka koncentracija nutrijenata i bogate su kalorijama (dobro zbog njihovog brzog metabolizma, ali i manjeg kapaciteta želuca), sa više proteina, više masti za više energije i lako svarljivim ugljenim hidratima, plus ekstra B vitamini, da pokrenu metabolizam. Veličina granula u suvoj hrani je manja, da bi više odgovarala njihovim malim čeljustima.

Fluffy toy dog in grass
green dog icon

Kako da hranite malog psa

 • Pretpostavljajući da Vaš maleni prijatelj nije ni gojazan ni pothranjen, kao i da ga veterinar nije podvrgao dijetalnoj ishrani, stvar je izbora (Vašeg ili Vašeg psa!) da li ćete mu davati vlažnu ili suvu hranu ili mešavinu obe vrste.
 • Pratite uputstvo za hranjenje na poleđini pakovanja hrane, ali, ako je moguće, hranite psa češće i u manjim porcijama - 2-3 puta na dan. Mali psi brže sagore svoju energiju, tako da im pomenuta podela obroka tokom dana pomaže da zadrže potreban nivo energije.
 • Pas treba da ima određeno mesto za hranjenje, posebno ako imate druge pse u kući, koji naginju takmičarskom pristupu u jelu ili kradu jedni drugima iz porcija!
 • Hranite Vašeg psa na spratu, pošto to znači da će jesti na mirnijem mestu, bez halapljivog gutanja hrane.
 • Redovno vodite računa o telesnoj kondiciji Vašeg psa i pazite da se ne prejeda, budući da kraće nožice i manji zglobovi mogu da pate zbog posledica prekomernog hranjenja, kao i da se višak gomila na stomaku (kako to obično biva), što može prouzrokovati dijabetes ili srčane smetnje.
 • Ako niste sigurni kako da hranite psa male rase ili koliko često bi trebalo da ga hranite, porazgovarajte o tome sa Vašim veterinarom koji bi trebalo da bude više nego raspoložen da Vam odgovori na sva Vaša pitanja.

Kako da hranite pse i štence velikih rasa

Large dog walking in woods

Kao i kada su u pitanju psi malih pasmina, velike pasmine imaju svoje specifične nutritivne potrebe. Na primer, za odraslog psa velike ili džinovske rase važi preporuka da dobijaju manje hrane po jedinici težine, pošto veoma veliki psi imaju sporiji metabolizam nego psi malih rasa

How to feed large breed dogs

Kako da hranite psa velike rase

 • Psi velikih rasa posebno naginju halapljivom gutanju svoje hrane, što može dovesti do problema sa crevima. Pomozite im da isprazne svoje porcije u dva manja obroka, radije nego da im dajete jedan veliki obrok dnevno.
 • Nemojte vežbati Vašeg psa jedan sat pre i jedan sat posle hranjenja, budući da velike i džinovske rase pasa mogu biti osetljive na nadimanje i uvrtanje organa za varenje (to je stanje nazvano dilatacija želuca i volvulus), što zahteva neodložnu medicinsku intervenciju. Simptomi su nadimanje stomaka, povraćanje i ponašanje Vašeg psa koje ukazuje na veliku nelagodnost u stomaku. Odmah kontaktirajte Vašeg veterinara, ako ste zabrinuti za stanje organa za varenje Vašeg psa.
 • Koliko ćete hraniti psa zavisi od rase Vašeg psa i stila života, kao i hrane koju odaberete; npr. da li ste izabrali posebnu hranu za džinovske rase ili ne. Uvek pročitajte uputstvo za hranjenje na pakovanju hrane za velike rase, budući da se u njima uzimaju u obzir kombinacije veličine rase i uzrasti. Zapamtite da su ta uputstva za hranjenje data samo kao polazište, a da ćete Vi sami izvršiti male korekcije na gore ili na dole, da biste održali idealnu telesnu kondiciju Vašeg psa.
 • Hranite Vašeg psa na mirnom mestu, daleko od cike i buke u kući i, ako imate i druge pse, hranite ih odvojeno, da biste izbegli tuču i krađu!
 • Podizanje činije za hranu Vašeg psa na viši nivo od poda može ga sprečiti u tome da guta hranu, što će pre ili kasnije dovesti do stomačnih smetnji.
 • Ako ste zabrinuti za težinu Vašeg psa velike ili džinovske rase, potražite savet od Vašeg veterinara. Možda ćete utvrditi da će Vam 'light' proizvod sa specijalnom formulom pomoći. 'Light' proizvodi sadrže manje količine masti, ali ipak sadrže dovoljne količine svih neophodnih vitamina i minerala, koji su potrebni Vašem psu, tako da će dobiti izbalansiranu hranu, uprkos smanjenom unosu kalorija.