Zdrava izbalansirana hrana za pse

Da bi što je moguće duže bili zdravi, čili i aktivni, hrani Vašeg psa potreban je odgovarajući balans šest glavnih grupa nutrijenata: proteina, masti/ulja, vitamina, minerala, ugljenih hidrata i vode
Dogs playing in a lake
Dogs playing in a lake
Dogs playing in a lake

Komplementarni dodaci

Dogs playing in a lake

Kada Vašem psu povremeno dajete zasluženu poslasticu, to pomaže građenju veze između vas dvoje, ali je i odlično pomagalo u obuci, mada davanje previše poslastica ili poslastica pogrešne vrste, može narušiti balans u ishrani Vašeg psa i dovesti do problema sa težinom.

Poslastice za pse, uključujući biskvite i grickalice, ne bi trebalo da iznose više od 10% ukupnog dnevnog unosa kalorija Vašeg psa, pa morate pažljivo da pročitate uputstvo za hranjenje na pakovanju, da biste bili sigurni da niste preterali! Uvek birajte one poslastice za pse, koje odgovaraju veličini Vašeg psa, ali ako Vam je veterinar preporučio da se držite strogog pravila nedavanja poslastica, uvek možete da zadržite deo dnevnog obroka koji se sastoji od kompletne hrane i da Vašem psu, umesto poslastice, dajete ovu hranu. Dobra je ako redovno pratiti telesnu kondiciju Vašeg psa i pročitati naše smernice za hranjenje psa, u nastavku, da biste utvrdili koje su komponente potrebne Vašem psu u hrani i zašto.

Čokolada može biti izuzetno štetna i nikada je ne smete davati Vašem psu. Samo 85 g čokolade za kuvanje može ubiti psa srednje veličine

  • Hrana za ljude/ostaci sa stola: digestivni trakt Vašeg psa razlikuje se od Vašeg, i ljudska hrana je često suviše slana ili ima suviše proteina, a nedovoljno minerala ili glavnih nutrijenata da bi bila odgovarajuće nutritivno izbalansirana. Ako želite da psu povremeno dajete hranu pripremljenu kod kuće, bilo da je to pileće meso (pošto se uklone sve koščice) može biti dobar izbor. Lako se vari, puna je proteina i sadrži vitamine i minerale. Veterinari obično preporučuju da psu, koji se oporavlja od stomačnih tegoba, dajete piletinu i pirinač ili belu ribu i pirinač.
  • Sirovo meso: mada može delovati da je to prirodna hrana koju treba davati psima, sirovo meso može da sadrži bakterije od kojih se Vaš pas može razboleti.
  • Kosti: posebno su opasni mali parčići pilećih i ribljih kostiju, pošto mogu povrediti zube i preprečiti se u grlu ili crevima. Pileće kosti se moraju izbegavati, jer se mogu rascepiti prilikom žvakanja i prouzrokovati velike nevolje ako se progutaju. Mada se velike kosti tradicionalno daju psima, mi to ne preporučujemo, jer se i one mogu zaglaviti u crevima.
  • Otrovna hrana: možda je ova hrana dobra za nas, psi se mogu baš razboleti ako jedu čokoladu, crni luk, beli luk i grožđe ili suvo grožđe. Spanać i cvekla su takođe otrovni za pse.
  • Dodaci ishrani: ako se Vaš pas hrani nutritivno kompletnom i izbalansiranom industrijskom hranom za kućne ljubimce, nema potrebe da dajete dodatke ishrani normalnom, zdravom psu. Ako imate psa sa posebnim nutritivnim potrebama, npr. zbog skotnosti ili zdravstvenih smetnji, zamolite Vašeg veterinara da Vam preporuči nutritivno izbalansiranu hranu, koja je posebno formulisana za potrebe Vašeg psa. Ako sami budete davali suplemente, a da oni nisu u ravnoteži sa drugim nutrijentima, to može izazvati deformitet skeleta i druge probleme.