Alat za ocenu telesne težine

Volite Vašeg psa baš onakvog kakav jeste, tako da verovatno nećete biti suviše zabrinuti ako se ugoji kilo-dva. Ali, sa zdravstvenog aspekta, veličina je zaista važna!
Dog laying down waiting to go for a walk
Dog laying down waiting to go for a walk
Dog laying down waiting to go for a walk

Mnogi ljudi nisu sigurni koja je zdrava težina za psa, pa je zato teško znati da li je Vaš pas postigao odgovarajuću veličinu za svoju rasu i vrstu? Da biste proverili telesnu kondiciju Vašeg psa i idealnu veličinu, sve što treba da uradite je da pratite sledećih nekoliko koraka. Čak možete i da odštampate primerak i zalepite ga na frižider, da bi Vam stalno bilo na oku. Jednostavno, zar ne!

Koristeći klizač dole, odaberite sliku psa koji je najsličniji Vašem psu, a mi ćemo Vam reći da li je Vas pas pothranjen, gojazan ili baš kakav treba da bude.

Ovaj alat za ocenu telesne kondicije osmislili su naši eksperti, da bismo Vam pomogli da odredite da li Vaš pas ima veličinu zdravog psa. Pokušavamo da akcenat ne stavim samo na težinu, pošto to može odvesti na pogrešan put. Ocena telesne kondicije Vašeg psa podstiče da i Vi i Vaš pas prionete na posao i da opipavanjem pokušate precizno da ocenite stvarnu veličinu psa ispod sve te divne dlake! U primeni alata takođe se preporučuje da psa dobro osmotrite iz svih uglova, da biste utvrdili da li je pas dobro građen i da li je odgovarajuće veličine. Budite strpljivi i blagi – Vaš pas možda nije navikao da se sa njim tako postupa, ali nemojte brinuti, ubrzo će se navići.

Zašto je važno biti vitak

Dog outside

Možda više volite kada je Vaš pas buckast, ali postoji mnogo potencijalnih zdravstvenih problema za psa koji su posledica viška težine. Domino efekat preterane težine čak može skratiti život psa za godinu do dve, ili da manje uživaju u vežbama i igri, zbog problema sa zglobovima. Neki specifični problemi koji mogu nastati zbog preterane težine su:

  • Artritis, oštećenje zglobova i bol u zglobovima
  • Dijabetes tip 2
  • Srčano oboljenje
  • Smanjena izdržljivost i životna snaga
  • Povećan rizik pri podvrgavanju anesteziji i hirurškoj intervenciji
  • Smanjena funkcija jetre, zbog masne jetre

Primer ocene telesne kondicije

Niste sigurni da li pravilno merite telesnu kondiciju Vašeg psa? Sama težina Vam neće reći da li Vaš pas ima idealnu telesnu kondiciju - Vi to morate da utvrdite svojeručno!

Pri oceni idealne telesne kondicije Vašeg psa, pas treba da je vitkiji nego što Vam izgleda. Vlasnici pasa su, u stvari, uglavnom skloni da misle da je težina njihovog psa dramatično mala. Svaka pojedina životinja zahteva različitu vrstu hrane, različitu količinu hrane i različite intenzitete vežbi. U zavisnosti od oblika tela, veličine i rase, dva psa bi, tako, mogla da imaju istu težinu, a da jedan od njih bude gojazan, a drugi pothranjen. Evo nekih primera pasa koji su ocenjeni na osnovu alata za ocenu telesne kondicije. Možete primetiti variranje i videti da se ne radi samo o težini, već i o veličini i konstituciji psa.