Vaš ljubimac, naša strast.
Friskies logo
Razumevanje govora tela psa
15 neverovatnih činjenica o psima

15 neverovatnih činjenica o psima

5 minuta čitanja
Friskies logo
Sponzorisano od Friskies
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Pročitajte više
Your veterinarian may refer to your cat's excessive meowing, groaning, howling, hissing,...Pročitajte više

Naši psi su oduvek bili naši najverniji saputnici, tako da je najnormalnije da saznamo o njima što više možemo. Nastavite sa čitanjem da biste saznali naših top 15 neverovatnih činjenica o psima! 

Naši psi su oduvek bili naši najbolji prijatelji, verni saputnici i, najvažnije, naša porodica. Tako da je najnormalnije da smo potpuno fascinirani činjenicama i informacijama o psima. Potpuno smo opsednuti svojim prijateljima sa četiri šapice i želimo da otkrijemo apsolutno sve moguće o njima, tako da nas ispuni čudesan osećaj radosti kada čujemo neku činjenicu o psima. 

Od toga zašto je njuška psa vlažna do najvišeg psa na svetu, pripremite se da budete oduševljeni ovim neverovatnim činjenicama o psima.

Zanimljive činjenice o psima 

1. Njuške pasa su vlažne kako bi se bolje upijale hemijske čestice mirisa 

Ova neverovatna činjenica može da pruži odgovor na pitanje koje dugo vremena zanima vlasnike. Zašto su njuške pasa vlažne? Vetstreet navodi da odgovor glasi da su njuške pasa vlažne kako bi se bolje upijale hemijske čestice mirisa! Njihov nos luči posebnu sluz koja pomaže da se apsorbuju ove hemikalije, a zatim ližu nos da bi ih uzorkovali, pomažući im da razumeju kakav je miris.

2. Njufaundlendski psi su neverovatni spasioci 

Njufaundlendski psi su najbolji psi spasioci jer imaju vodootporno krzno i šape stvorene za plivanje. Prvobitno su gajeni za pomoć ribarima i spašavanje davljenika. 

Neki vlasnici tvrde da njihov njufaundlendski pas pokušava da ih „spasi” kada plivaju! 

3. Pesma benda The Beatles „A Day in the Life” ima frekvenciju koju samo psi mogu da čuju 

U jednom intervjuu iz 2013. godine, Pol Makartni je rekao da je na kraju pesme „A Day in the Life” svog benda The Beatles dodao frekvenciju koju samo psi mogu da čuju. Obratite pažnju na svog psa kada pustite ovu pesmu! Zar to nije neverovatna činjenica o psima? 

4. Tri psa su preživela potonuće Titanika

Da li ste znali da su tri psa preživela potonuće Titanika? Vetstreet navodi da su ovi psi putovali prvom klasom i da je tu bilo štene pomeranca, koje je njegova vlasnica umotala u ćebe, pa su svi mislili da nosi bebu. Spašeni su još jedan pomeranac i jedan pekinezer. Pomerite se Rouz i Džek!

5. Čulo mirisa psa Svetog Huberta može se koristiti kao dokaz na sudu 

Kako navodi PBS, čulo mirisa psa Svetog Huberta je toliko izoštreno da se može prihvatiti kao dokaz na sudu. Ako ste mislili da je ovo bila jedna neverovatna činjenica o psima, pripremite se da se oduševite. 

Psi Svetog Huberta mogu da nanjuše tragove koji su stari preko 300 sati i mogu ih osetiti na daljinama od preko 209 kilometara!

6. Najviši pas na svetu je visok 112 centimetara

Najviši pas na svetu ikada je bio danska doga po imenu Zevs! Izmeren 4. oktobra 2011, sa visinom od 112 cm, trenutni je nosilac Ginisovog svetskog rekorda.

7. Basenji psi ne laju, oni jodluju

Ako ste mislili da svi psi laju, onda se pripremite na ovu činjenicu o psima. Basenji pas ne laje, umesto toga jodluje, cvili ili vrišti.

8. Hrt može da pobedi geparda u trci na duže staze

Hrt bi zapravo pobedio geparda u trci na duže staze! Prema navodima časopisa Psychology Today, hrtovi su odlični trkači na duže staze i mogu održavati brzinu od 56 km/h do 11 km. 

Iako je gepard neverovatno brz, svoju brzinu može održavati do 183–274 metra, tako da možda ima početnu prednost, ali bi ga hrt brzo prestigao! 

9. Slep čovek i njegov pas vodič su prepešačili Apalačke staze

Prema navodima novina Washington Post, tokom 1990. godine, slepi čovek po imenu Bil Irvin je osam meseci pešačio Apalačkom stazom sa svojim psom vodičem, Orientom, koji mu je pomagao tokom puta. Psi su zaista najbolji prijatelji čoveka. 

10. Evoci iz serijala „Ratovi zvezda” su zasnovani na psu

Ako ste obožavalac sage „Ratovi zvezda”, dopašće vam se ova neverovatna činjenica o psima. Los Angeles Times tvrdi da je Džordž Lukas napravio Evoke po uzoru na njegovog porodičnog psa! 

11. 30% dalmatinaca je gluvo na jedno uvo

UFAW (Univerzitetska federacija za dobrobit životinja) navodi da je, u proseku, oko 30% dalmatinaca gluvo na jedno uvo, a 5% je gluvo na oba. Razlog tome je nešto što se naziva ekstremnim pegastim genom koji je odgovoran za njihovu belu dlaku i plave oči (kod nekih od njih). Dalmatinci sa većim crnim mrljama imaju manje šanse da budu gluvi. 

12. Saluki je najstarija rasa pasa

Ginisov svetski rekord za najstariju rasu pasa drži saluki. Ova rasa datira iz 329. godine pre nove ere i predstavljala je kraljevske ljubimce u Drevnom Egiptu. Navodno, u južnom Iraku su pronađene i rezbarije psa koji izgleda slično kao saluki, a koje datiraju iz 7000. godine pre nove ere. 

13. Psi koji pripadaju rasama čau čau i šar pej imaju crne jezike

Čau čau i šar pej su jedine dve rase pasa koje imaju potpuno crne jezike. Ono što je još zanimljivije je da uzrok ovim crnim jezicima trenutno nije poznat. 

14. Psi imaju tri očna kapka

Mnogi vlasnici nisu čuli za ovu zanimljivu činjenicu o psima, ali da li ste vi znali da vaš četvoronožni prijatelj ima tri očna kapka? Prema navodima organizacije iHeartDogs, treći očni kapak se naziva „ogradom” ili membranom za treptanje i služi za zaštitu i vlaženje očiju. 

15. Afrički lovački pas je najuspešniji lovac na svetu

Afrički lovački pas je najuspešniji kopneni lovac na svetu. Uspešnost lova je 50–70%, što ih čini dosledno najboljim lovcima među sisarima, čak drže i aktuelni Ginisov svetski rekord u toj kategoriji. 

Stigli smo do kraja svoje liste top 15 najneverovatnijih činjenica o psima! Šta mislite o ovome? Da li ste se oduševili ovim činjenicama ili možda znate neku zanimljivu činjenicu o psima koju nismo pomenuli? Obavestite nas na našoj Fejsbuk stranici

Kako biste saznali još fantastičnih stvari, pogledajte naš članak Top 14 zanimljivih činjenica o mačkama. Obećavamo da nećete zažaliti.