Vaš ljubimac, naša strast.
Growing Pup logo animated
štene gleda u vlasnika u čekaonici veterinara

Sterilisanje šteneta – Odgovori na vaša pitanja

8 minuta čitanja
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Pročitajte više
Your veterinarian may refer to your cat's excessive meowing, groaning, howling, hissing,...Pročitajte više

Odgovaramo na neka od najčešćih pitanja koje vlasnici imaju u vezi sa kastracijom i sterilizacijom šteneta ili psa.  

Donošenje nestašnog krznenog prijatelja u dom je jako zabavno. Kada učite svoje štene da sedi i golicate ga po stomačiću, malo je verovatno da će vam pomisao da ima svoje leglo uopšte pasti na pamet.  

Međutim, štenci mogu ući u polnu zrelost u periodu od 6–7 meseci do 18 meseci života, u zavisnosti od veličine vrste, i stoga mogu zatrudneti ranije nego što biste mislili! Kao novopečeni vlasnik psa, moraćete da razmislite o tome da li želite da se vaš pas razmnožava ili ne od relativno ranog uzrasta.   

Sterilisanje vašeg psa će mu pomoći da izbegne neplanirane trudnoće i može imati brojne druge zdravstvene, bihejvioralne i društvene prednosti. Međutim, postoje i neki nedostaci, a u zavisnosti od vašeg šteneta, oni mogu nadmašiti prednosti sterilizacije pasa, čak i ako ne želite da se vaš pas razmnožava. Ako ste neodlučni, vaš veterinar bi trebalo da vam pomogne da napravite najbolji izbor za svoju kucu. 

Šta je sterilizacija pasa?

Hirurška sterilizacija

Sterilizacija je uobičajena operacija koja obuhvata onemogućavanje razmnožavanja psa hirurškim putem uklanjanjem nekih ili svih reproduktivnih organa. Kod muških štenaca uključuje uklanjanje testisa i to se naziva „kastracija”. Kod ženki ovaj postupak označava uklanjanje jajnika i ponekad materice i naziva se „sterilizacija”.  

Kod mužjaka, kastracija je obično minimalno invazivna, osim u slučaju kad se testisi psa nisu spustili. Ako se testisi vašeg psa nisu spustili do perioda starosti od 6–9 meseci, onda ćete morati na procenu kod veterinara. Ovakvi psi ne bi trebalo da se razmnožavaju.  

Kod ženki je sterilizacija malo invazivnija nego kod mužjaka. Može se izvršiti rezom duž stomačića kako bi se uklonili jajnici i materica. Kao zamenu tome, neke veterinarske ordinacije nude opciju sterilizacije putem operacije kroz „ključaonicu” koja predstavlja manje invazivnu metodu i može ubrzati period oporavka. Međutim, odluku o tome za koji pristup ćete se odlučiti treba da donesete dogovorom sa veterinarom.  

Obe operacije se izvode u potpunoj anesteziji. Obe nose malu dozu rizika, kao i svaki hirurški postupak, ali tehnike i nadzor tokom anestezije smanjuju rizik na najmanju moguću meru. To takođe znači da vaš pas neće osećati nikakvu neprijatnost tokom postupka. Anestetike i protivupalne lekove će vam obezbediti veterinarska ordinacija tokom postupka i često ćete dobiti i dodatnu dozu da ponesete kući kao deo postoperativne nege šteneta. Uglavnom postoji jedna ili dve postoperativne kontrole vašeg šteneta i to obavlja veterinar ili veterinarski tehničar. Ovo će im omogućiti da prate zarastanje i uklone sve šavove u odgovarajućem trenutku ako su kod ženki pasa stavljeni šavovi.  

Ako i kada razmišljate o sterilizaciji svoje kuce, najbolji i najpouzdaniji izvor informacija i saveta ja vaš veterinar. On će moći da vam odgovori na sva pitanja koja imate o tome šta podrazumeva postupak, koja su moguća neželjena dejstva, koliki su troškovi sterilizacije šteneta i još mnogo toga.  

Hemijska sterilizacija

Možda postoje razlozi zbog kojih ne biste radije sterilisali svog psa hirurškim putem. U ovim slučajevima, moguće je i ubrizgavanje injekcija i uzimanje tableta koje mogu da spreče razmnožavanje kod pasa. Ovim se izbegava operacija i omogućava razmnožavanje vašeg psa u kasnijem periodu života ako budete želeli, ali tretman mora da se obavlja redovno. Postoji određeni rizik od neželjenih dejstava, kao i stalni troškovi, ali ovo može biti opcija koja više odgovara za neke pse. Vaš veterinar će vam pružiti više informacija o ovoj opciji.  

Koliko košta sterilizacija pasa?

Hirurška sterilizacija pasa uglavnom nije jeftina, ali će trošak zavisiti od brojnih faktora. Sterilizacija ženke, na primer, koštaće više nego isti postupak za mužjaka. 

Cena se takođe razlikuje zavisno od mesta u kom živite, tipa veterinarske klinike i dodatnih usluga koje možete izabrati, a koje mogu obuhvatati različite lekove, testiranja krvi ili upotrebu intravenoznog katetera. U svakom slučaju, vaša veterinarska klinika će moći da vas obavesti o tačnoj ceni obavljanja ovog postupka. 

Kada bi trebalo da sterilišem svoju kucu?

Vaš pas, mužjak ili ženka, počeće da dostiže polnu zrelost u periodu od oko 6–7 meseci do 18 meseci života, u zavisnosti od veličine vrste. Najbolje vreme za sterilizaciju je kontroverzna tema i razlikuje se u zavisnosti od veličine i rase vašeg psa.  

Ako želite da izbegnete neželjenu trudnoću, možda bi bilo bolje da svoje štene sterilišete u mlađem uzrastu, a sterilizacija se može obaviti pre prvog teranja kod ženki, ali neki veterinari će savetovati da sačekate duže. Čekanje potpune zrelosti psa se može savetovati posebno kod većih rasa, naročito kod mužjaka.  

Ne postoje jasni dokazi o tome koji pristup je optimalan, međutim, trebalo bi da razgovarate sa veterinarom o tome šta je konkretno najbolje za vašeg psa.   

Koje su prednosti i mane sterilizacije mog šteneta?  

Postoji nekoliko zdravstvenih, bihejvioralnih i društvenih razloga zbog kojih bi sterilizacija vašeg šteneta mogla biti preporučljiva i verovatno će biti od koristi i njemu i vama. Međutim, iako postoji mnogo prednosti, postoje i neki potencijalni nedostaci, pa sterilizacija psa ne mora biti prikladna odluka za svaku kucu. Prednosti ovog postupka se takođe razlikuju u zavisnosti od pola.  

 • Kastracija sprečava tumore testisa i smanjuje rizik od kancera prostate i drugih bolesti prostate.  

 • Kastracija može da smanji prirodne impulse agresivnosti i može imati druge korisne efekte na ponašanje. Međutim, to nije slučaj kod svih pasa i može pojačati agresiju izazvanu strahom. Ako smatrate da vaše štene pokazuje problematično ponašanje, preporučuje se da razgovarate o prednostima i potencijalnim nedostacima sterilizacije sa svojim veterinarom ili kvalifikovanim bihejvioristom pre kastracije. 

 • Sterilizacija može pomoći da se spreči da pas odluta od kuće u potrazi za ženkom ili prilaženje ženkama u teranju tokom šetnji. 

 • Kastracija pasa može poboljšati ponašanje u vezi sa obeležavanjem mirisom/teritorije i pokušaj parenja sa objektima/ljudima. 

 • Međutim, sterilizacija ima uticaj na smanjenje brzine metabolizma vašeg ljubimca, što znači da štene može biti sklonije dobijanju na težini nakon sterilizacije. 

 • Takođe postoje veze između sterilizacije i povećanog rizika od razvoja bolesti međupršljenskih diskova (kod minijaturnih jazavičara), bolesti zglobova (naročito kod zlatnih retrivera) i nekih vrsta raka (kod nekoliko različitih rasa). Čini se da na ovo utiče i uzrast psa u vreme sterilizacije i vrsta psa. 

 • Sterilizacija smanjuje šanse za razvoj raka dojke (mlečnih žlezda). 
   
 • Sterilizacija će sprečiti rak materice i jajnika, kao i druge po život opasne infekcije materice, kao što je piometra do koje veoma često dolazi kod starijih nesterilisanih ženki i može biti smrtonosna.
   
 • Sterilizacija uklanja rizik od neželjene trudnoće, što predstavlja veliku odgovornost za vas jer se morate brinuti o svom psu tokom trudnoće i nakon rođenja štenaca ili morate da gajite štence. Sterilizacije na naročito važna ako vaš pas ima naslednu bolest kako biste je sprečili da se razmnožava i prenese to na svoje štence. 
   
 • Sterilizacija takođe uklanja rizik od fantomske trudnoće. 
   
 • Ženke u teranju mogu da proizvode krvavi sekret do tri nedelje, što mnogi vlasnici mogu smatrati neprijatnim. 
   
 • Međutim, sterilizacija ima uticaj na smanjenje brzine metabolizma vašeg ljubimca, što znači da štene može biti sklonije dobijanju na težini nakon sterilizacije. 
   
 • Sterilizacija može povećati rizik od urinarne inkontinencije kod ženki.  
   
 • Postoje veze između sterilizacije i povećanog rizika od razvoja bolesti međupršljenskih diskova (kod minijaturnih jazavičara), bolesti zglobova (naročito kod zlatnih retrivera) i nekih vrsta raka. Čini se da na ovo utiče i uzrast psa u vreme sterilizacije i vrsta psa, ali ovo je oblast koja se i dalje istražuje. 

Da li će sterilizacija smiriti ženku?  

Ne postoje jasne indikacije da će sterilizacija promeniti ponašanje vašeg psa. Iako teranje može promeniti njene hormone i učiniti je razdražljivijom, ako već ima vatreni karakter, malo je verovatno da će se to promeniti nakon sterilizacije jer je to deo njene ličnosti.  

Kako da sterilišem svoje štene?  

Da biste sterilisali svoje štene, zakažite termin kod veterinara. Možda će biti potrebno da dovedete štene na pregled pre anestezije pre same operacije.  

Vaš veterinar će zahtevati da ne hranite štene nekoliko sati pre anestezije, uglavnom od prethodne noći.  

Od vas će se uglavnom tražiti da dovedete štene kod veterinara ujutro i trebalo bi da možete da dođete po njega kasnije u toku dana.  

Ako želite da sterilišete svoje štene, ali to ne možete da priuštite, obratite se nekom lokalnom dobrotvornom društvu za životinje jer mnoge organizacije nude finansijsku podršku koja pokriva sterilizaciju šteneta.  

Koliko dugo traje sterilizacija pasa?  

U zavisnosti od veličine psa, uzrasta, pola i drugih posebnih okolnosti, postupak može da potraje između 30 i 90 minuta. 

Kakva postoperativna nega će biti potrebna mom štenetu nakon sterilizacije?

 
Saveti za negu posle sterilizacije:  

 • Budite pored svog šteneta tokom prve noći nakon operacije.  

 • Vaš pas može jecati ili cvileti dok se oporavlja od anestezije. Ne brinite, razlog tome može biti dezorijentacija. Ako se ovakvo ponašanje nastavi duži vremenski period, obratite se veterinaru.  

 • Štence ponekad može da muči stomak, što je neprijatno neželjeno dejstvo anestezije. Vaš veterinar može preporučiti postoperativnu hranu za oporavak koju ćete odneti kući i njom hraniti štene tokom prvih nekoliko obroka nakon operacije. Blaga ishrana poput ove može pomoći da se smanji verovatnoća dijareje i povraćanja.  

 • Uverite se da su vam dati svi lekovi koje vam je obezbedio veterinar za negu posle operacije, kao što su antiinflamatorni lekovi i analgetici.  

 • Vaš veterinar može zakazati postoperativne preglede nekoliko dana posle operacije vašeg šteneta kako bi pratio oporavak.  

 • Vaše štene može da izlazi napolje dan nakon njegove/njene operacije, ali ih šetajte na povocu dok se u potpunosti ne oporavi i veterinar ne da „zeleno svetlo” nakon postoperativnih pregleda.  

 • Da biste sprečili štene da liže ili češe ranu, možda će morati da nosi viktorijansku kragnu do 10 dana nakon operacije. Ako vašem štenetu ovo bude jako neprijatno, majica na rukave bi mogla da bude prikladnija opcija. Viktorijanske kragne ili „korneti” se uglavnom skidaju kada štene jede.  

 • Kod ženki, ako nije izvršena operacija kroz ključaonicu, onda će vaše štene na stomaku imati rez sa nekoliko šavova. Ova rana bi trebalo redovno da se pregleda kako bi se osiguralo da je čista i da dobro zarasta.  

 • Da biste zaštitili šavove kod šteneta i omogućili mu da rana zaraste, sprečite ga da skače i šetajte ga na povocu dok veterinar ne da „zeleno svetlo”. Ako se koriste samorazgradivi šavovi, vaš veterinar će vam reći datum kada bi trebalo da se uklone. Ovaj period je uobičajeno 7–10 dana nakon postupka. Mužjacima uglavnom nisu potrebni nikakvi spoljni šavovi.  

Kakve promene mogu da očekujem nakon sterilizacije psa?  

Sterilizacija se nekad povezuje sa dobitkom telesne težine zbog hormonskih promena nakon sterilizacije. Možete im pomoći da ostanu u dobroj formi redovnim fizičkim aktivnostima i postepenim prelaskom na manje kaloričnu hranu ili „laku” hranu kako biste sprečili dobijanje na kilaži nakon sterilizacije. Ili bi vam više odgovaralo da smanjite unos kalorija tako što ćete im smanjiti porcije za 10%. Ako ovo uradite, vaš ljubimac ne bi trebalo da se ugoji. Pročitajte informacije o ishrani vašeg šteneta za dodatne savete.  

Onda saznajte kako da pomognete svom psu da se oporavi od operacijepomoću ovih jednostavnih saveta.