Upoznavanje Vašeg psa sa drugim kućnim ljubimcima

Upoznavanje Vašeg psa sa drugim kućnim ljubimcima
Cat and dog standing face to face
Cat and dog standing face to face
Cat and dog standing face to face

Upoznavanje novog šteneta sa Vašim odraslim psom

Vaš pas je verovatno naviknut da mu je cela kuća na raspolaganju, tako da je prilično veliki šok za njega kada prvi put u životu mora da je deli sa nekim! Pokušajte da usvojite sledeće savete da bi upoznavanje novog šteneta sa Vašim odraslim psom prošlo što bezbolnije:

 • Pre nego što Vaše novo štene dođe kući, obavezno proverite da li je Vaš odrasli pas vakcinisan, da bi svi bili zdravi i srećni.
 • Pronađite neutralno mesto gde bi psi mogli da se sretnu – negde gde Vaš stari pas neće praviti teritorijalne probleme. Dobra ideja je da se upoznaju napolju, ali ako Vaše štene još uvek nije završilo sa svim vakcinacijama, neka to bude u Vašem vrtu.
 • Kada je Vaše štene već primilo svoju prvu vakcinu (bar jednu), a Vaš veterinar je to odobrio, izvedite Vaše štene u vrt i dopustite mu da švrlja unaokolo, da bi se naviklo na sva uzbudljiva nova mesta i mirise.
 • Tada stavite Vašem štenetu povodac i dovedite Vašeg odraslog psa, takođe na povocu. Ako je Vaš postojeći pas krupan i lako se uzbuđuje, možda je dobro da ima poludavilicu, da bi se izbeglo bilo kakvo skakanje prilikom upoznavanja. Psi će verovatno biti radoznali i željni da se upoznaju, tako da im treba dopustiti da se približe jedan drugom sa olabavljenim povocima. Umirujte ih tako što ćete im govoriti da su dobri psi, i ignorišite bilo kakvo cviljenje i lavež.
 • Nagradite smirenu, uzdržanu interakciju, nežnim milovanjem, blagim rečima i možda malim poslasticama. Ako se bilo koji od pasa preterano uzbudi, važno je da Vi sami ostanete smireni. Sačekajte da se smire ili ih odvojite neko vreme pre nego što ponovo pokušate.
 • Neka upoznavanja budu kratka, ali česta, tako da bi ubrzo trebalo da postanu najbolji prijatelji.
 • Dopustite Vašem odraslom psu da ‘pozove’ štene unutra. Držite oba psa na povocu sve dok štene dobro ne osmotri okolinu, a Vaš stari pas to ne prihvati mirno bez reakcije. Sve vreme nagrađujte prihvatanje i toleranciju blagim i nežnim milovanjem i Vašeg odraslog psa i Vašeg šteneta.

Ako ste imalo zabrinuti za postupak upoznavanja šteneta sa starijim psom, prethodno blagovremeno potražite savet. Vaš dreser pasa iz susedstva ili veterinar rado će Vas posavetovati.

Puppy sitting behind adult dog in forrest

Upoznavanje odraslog psa sa Vašim postojećim odraslim psom

Black labrador and crossbreed dog standing together

Ako upoznajete odraslog psa sa Vašim psom, nemojte se iznenaditi ako se ne sprijatelje odmah. Ali nemojte se obeshrabriti - ako ih pustite da se postepeno upoznaju na neutralnom terenu dalje od kuće (idealno bi bilo na mestu koje ne poznaju ni jedan ni drugi), obično nema razloga da se ne sprijatelje.

 • Prilikom upoznavanja pasa, držite oba psa na povocu - po mogućstvu im stavite poludavilice, ako su veliki, nervozni psi koji se lako uzbude - i pustite ih da se međusobno istražuju.
 • Ako počnu da reže ili laju jedan na drugog, odmah ih rastavite i sačekajte dok se ne smire, pa pokušajte ponovo.
 • Ako posle mnogo ponovljenih pokušaja opet odbijaju da se sprijatelje, mogli biste zatražiti savet stručnjaka za ponašanje pasa. Zamolite veterinara da Vam preporuči nekoga.

Upoznavanje novog psa sa Vašom mačkom ili mačetom

Ono o čemu najviše treba da vodite računa prilikom upoznavanja šteneta sa mačkom je bezbednost. Psi se mogu mnogo uzbuditi kada su mačke u pitanju, tako da im je potrebno vreme da nauče da se sprijatelje! Ako Vaš pas nastavi da se uzbuđuje ili je agresivan kada je mačka u pitanju i posle nekoliko pokušaja upoznavanja, potražite stručni savet od veterinara ili stručnjaka za ponašanje pasa kako da im pomognete da nauče da žive zajedno.

Ako je Vaše novo štene ili pas opušten i ako mu je ugodno u novom domu, vreme je da ga upoznate sa Vašom mačkom. Treba da ste strpljivi i da date vremena Vašoj mački da se navikne na pridošlicu, posebno ako Vaša mačka nije nikada živela sa prijateljski nastrojenim psom! Nije neobično da mačka reaguje na novog psa frktanjem ili udarcima, ili tako što pokušava da pobegne ili da se sakrije.

 • Upoznavanje šteneta sa mačkom može biti pomalo zastrašujuće iskustvo, tako da je Vaš posao da pomognete svojim kućnim ljubimcima da budu opušteni kad su jedan sa drugim. Proverite da li se Vaša mačka ili mače nalaze u sigurnoj zoni gde pas ne može da ih dohvati, a Vašeg novog psa držite na povocu.
 • Nagradite Vašeg psa kada je miran, pa čak i ako uzbuđeno laje, Vi sami ostanite mirni.
 • Posle pet ili malo više minuta, odvedite psa i omogućite Vašoj mački da se odmori.
 • Upoznavanje ponavljajte u kratkim razmacima od po nekoliko minuta, svaki put u različitim prostorijama, tako da se naviknu na viđanje i njuškanje u čitavoj kući. Držite psa na povocu.
 • Kada se smire i opuste, pustite mačku da izađe iz svoje sigurne zone, ali još uvek držite psa na povocu. Pustite ih da se istražuju i pružite im mnogo ljubavi i osećanja ako se tolerišu! Upamtite da Vi treba da ostanete mirni ako bilo koji od njih pokaže da mu nešto nije po volji. Često ponavljajte postupak u što više prostorija u kući.
 • Neka budu pod Vašom kontrolom sve dok se potpuno ne uverite da su se navikli jedno na drugo, a psa sa povoca pustite samo ako ste sigurni da neće reagovati tako što će pokušati da pojuri mačku. Obezbedite mački da ima pristup na mesta van domašaja psa i da može da pobegne, ako se loše oseća.
 • Odvojite mačku i psa u vreme obroka da bi mogli da jedu u miru, bez opasnosti da će jedan drugom krasti hranu.
 • Stavite kutiju sa posipom za mačke negde gde će joj lako prići, ali uvek van domašaja psa. Možda ne zvuči lepo, ali pas će možda pratiti svoj instikte u pogledu izmeta i pomisliti da je dobra ideja da pojede sadržaj kutije sa posipom!
 • Obezbedite da Vaša mačka ima dosta prilike da jurca i napada igračke koje se pomeraju, tako da se Vaš pas može opustiti bez straha da će mu se prišunjati mačka, koja u njemu vidi savršen plen.
Cat and dog sitting down together in grass

Nemojte se zabrinuti ako Vaš pas i mačka ne postanu najbolji prijatelji. Mačke su obično nezavisne po prirodi i mogu potpuno ignorisati Vašeg psa, mada su prihvatile njegovo prisustvo. Međutim, vremenom, većina mačaka i pasa koji žive zajedno postanu prijatelji, mada je to uglavnom pod uslovima koje postavi mačka! Sve dok svako ima svoj sopstveni prostor, sa zonama u kojima prisustvo psa nije dopušteno kada je mačka u pitanju, sve bi trebalo da funkcioniše sjajno.