Vaš ljubimac, naša strast.
Gourmet logo
Učinite svoj dom bezbednim za mačku u 10 jednostavnih koraka

Učinite svoj dom bezbednim za mačku u 10 jednostavnih koraka

5 minuta čitanja
Gourmet logo
Sponzorisano od Gourmet
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Pročitajte više
Your veterinarian may refer to your cat's excessive meowing, groaning, howling, hissing,...Pročitajte više

Kada dovodite novu mačku u svoj dom, treba da mislite na puno stvari, od kablova do neodoljivih, ali opasnih, ostataka hrane. Saznajte kako da svoj dom učinite bezbednim za svog ljubimca.  

Razigrane, radoznale i veoma nestašne, mačke neće čekati dugo da preuzmu vašu celu kuću i sve stvari u njoj. Zato, pre nego što poželite dobrodošlicu novoj lopti krzna, proverite osnovne stvari tako što ćete celu kuću učiniti bezbednom za mačke. Od visećih kablova do zaboravljenih kesa za kupovinu i proizvoda za ulepšavanje na vašoj komodi, ovo je lista svakodnevnih predmeta koji mogu izazvati ozbiljne probleme kada se pojavi mačka.  

Priprema vašeg doma za mačiće i mačke 

S tako puno stvari koje treba uzeti u obzir, potreban je dobar plan da da biste svoj dom učinili bezbednim za mačke. Ovo su stvari koje treba da imate na umu da biste kreirali prijatan i bezbedan prostor:  

1. Prozori i vrata 

Kada dovedete novu mačku ili mače kući, sve prozore i vrata držite zatvorenim dok se potpuno ne privikne, dobije sve vakcine i bude sterilisana/-o. 

2. Plastične kese 

Sve plastične kese za kupovinu čuvajte na bezbednom mestu zato što mogu predstavljati pravu opasnost ako ih vaša mačka grize i guta ili se sakrije u kesi. 

3. Kuhinjski uređaji 

Ne zaboravite da uvek zatvarate vrata pećnice, frižidera, mikrotalasne pećnice, mašine za pranje sudova, mašine za sušenje veša i mašine za pranje veša. Stavite cedulje na vrata ovih uređaja kojima ćete podsetiti ukućane da provere da li je radoznala mačka u uređaju pre upotrebe. Topla mašina za sušenje veša ili blistava unutrašnjost mašine za pranje veša mogu biti neodoljive za male mačiće! 

4. Daske WC šolje 

Držite daske WC šolje spuštene kako vaše mače ne bi moglo da upadne ili da pije sadržaj (ili čak pokušalo da koristi WC šolju!) Možda ćete morati da ostavite cedulju kojom ćete na ovo podsećati goste ili zaboravne ukućane. 

5. Kablovi 

Sakrijte sve električne kablove iza nameštaja. U većini prodavnica elektromaterijala možete kupiti debele štitnike za kablove koji se postavljaju preko celih kablova i tako postaju potpuno otporni na ugrize. 

6. Klupka vune ili konca 

Slika mačke koja se igra klupkom vune ili konca je jedna od najčešćih slika koje se mogu videti, ali klupka vune ili konca mogu zapravo da budu veoma opasna. Iako će vaša mačka verovatno uživati u igri, mogu se odvojiti vlakna koja mogu biti opasna ako se progutaju i koja potencijalno mogu izazvati gušenje. 

7. Kante 

Postarajte se da sve kante u vašoj kuhinji i kupatilu imaju poklopce koji se mogu zatvoriti i koji su potpuno otporni na šape i nikada ne ostavljajte kese iz kanti na mestima na kojima vaša mačka može da im priđe! 

8. Izvori otvorenog plamena 

Upaljene cveće, tamjan ili svećnjaci za eterična ulja izazivaju nevolje – otvoreni plamen i čupave mačke se ne mešaju. Ako imate otvoren plamen, postarajte se da postavite štitnik. 

9. Roletne i zavese 

Skratite viseće trake i kanape za zavese i roletne i postarajte se da maca ne može da ih dohvati šapama. 

10. Ukrasi za dom 

Sklonite sve ukrase koji se mogu polomiti zato što neće dugo potrajati kada je tu radoznalo mače. 

11. Radne površine u kuhinji 

Radne površine u kuhinji treba da budu čiste i odmah uklonite sve ostatke hrane. Pileće kosti mogu da budu primamljive za mačke, ali mogu da budu i veoma opasne zato što mogu da puknu tokom žvakanja. Struna koja se koristi za vezivanje mesa je takođe neodoljiva kao poslastica i igračka, ali može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme ako se proguta. 

Međutim, mačka neće pomisliti da su samo namirnice ukusna poslastica. Proverite listu opasnih supstanci u nastavku dok svoj dom činite bezbednim za mačku i obavezno ih sklonite na mesto gde neće biti dostupne mačkama. Postavite sigurnosne brave na podne kuhinjske elemente zato što radoznali mačići vole da otvaraju vrata. 

Opasne supstance za mačke koje treba izbegavati 

Nažalost, puno standardnih proizvoda za kuću je veoma otrovno za mačke čak i u malim količinama. Da bi vaša mačka bila bezbedna, izbegavajte upotrebu sledećih proizvoda ili ih držite bezbedno zatvorene od radoznalih kandži: 

 • Proizvodi za čišćenje i higijenu kao što su izbeljivač i proizvodi koji sadrže fenole (npr. dezinfekciona sredstva koja vodu čine mutnom). 
 • Lekovi za ljude (kao što su paracetamol i brufen). 
 • Proizvodi za automobile kao što je antifriz. 
 • Proizvodi za negu i ulepšavanje kao što su boje za kosu, pirolitički benzin i aceton. 
 • Otrovi za pacove/miševe – pod idealnim uslovima ove proizvode uopšte ne bi trebalo da koristite zato što se vaša mačka može ozbiljno razboleti ako pojede otrovani mamac. Ako morate da ih koristite, stavite ih na mesto kom vaša mačka ne može da priđe. 
 • Otrovi za puževe (dostupne su varijante koje su bezbedne za ljubimce). 
 • Kuglice naftalina (naftalin ili paradihlorobezin). 
 • Mirisna ulja, omekšivači u listovima, deterdženti za mašine za pranje sudova (svi sadrže katjonske deterdžente koji izazivaju korozivne lezije). 
 • Baterije (sadrže kiseline ili alkalije koje izazivaju korozivne lezije). 
 • Plastelin kućne izrade (zbog visoke koncentracije soli). 
 • Grejači za ruke ili stopala (sadrže visoke koncentracije gvožđa). 
 • Cigarete, ostaci mlevene kafe, alkohol. 
 • Čokolada (ovo je veći problem za pse, ali teobromin u čokoladi je otrovan i za mačke). 
 • Svi oblici ljiljana (listovi, cvetovi itd.) koji se nalaze u buketima ili se gaje kao kućne biljke. 
 • Neki proizvodi protiv buva za pse sadrže permetrin koji je veoma otrovan za mačke i zato ih obavezno držite dalje od mačaka i odvajajte pse od mačaka tokom primene. 

10 kućnih biljaka koje su otrovne za mačke 

Isto kao što ste pomagali svom kućnom ljubimcu da raste i razvija se, verovatno ste pazili i na svoje omiljene kućne biljke. Međutim, negovanje mačaka i biljaka pod istim krovom može da bude recept za katastrofu. Određene biljke su otrovne za mačke i predstavljaju opasnost za mačke koje uvek traže nešto novo da žvaću. Zato, ako u vašu kuću stiže mače, prvo pronađite novi dom za ove biljke. Ovo su neke od najpopularnijih kućnih biljaka koje su i otrovne za mačke: 

 1. Aloe vera 
 2. Ljiljani 
 3. Narcis 
 4. Drvo novca 
 5. Rododendron 
 6. Hortenzija 
 7. Paradajz 
 8. Lala 
 9. Bršljan 
 10. Božićna zvezda 

Ako je vaša mačka žvakala neke od biljaka koje se smatraju otrovnim, obavezno odmah pozovite veterinara. Što brže mačka dobije pomoć, to bolje. Dobar savet je i da fotografišete biljku kako biste pomogli u otkrivanju supstance i potencijala za trovanje vašeg ljubimca. 

Ne zaboravite da mačke vole i da se penju. Zato, ako želite da zaštitite nameštaj dok svoj dom pretvarate u bezbedan prostor za mačke, grebalice mogu biti veoma korisne, idealno grebalice s visokom platformom na kojoj mogu da se sakriju ili spavaju na miru. Ovde je i još saveta o tome kako da sprečite svoju mačku da grebe nameštaj.

Povezani članci:

Gourmet
3 minuta čitanja

Čipovanje vaše mačke

7 minuta čitanja

Kućni lekovi za mačke