Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Vaš ljubimac, naša strast.
Pro Plan logo
Dovođenje mačeta u dom

Dovođenje mačeta u dom

6 minuta čitanja
Pro Plan logo
Sponzorisano od Pro Plan
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Pročitajte više
Your veterinarian may refer to your cat's excessive meowing, groaning, howling, hissing,...Pročitajte više

Sjajne vesti – konačno je došlo vreme kada možete da primite novo mače u svoj dom! Baš kao što donosite kući novorođenu bebu, želećete da sve bude kako treba, tako da se brzo smesti i oseća kao kod kuće. 

Donošenje odluke da nabavite mače je neverovatno uzbudljivo jer ne samo da ćete dobiti novog krznenog prijatelja, već ćete dobiti i dodatnog člana porodice! Pre nego što dovedete mače kući, moraćete da provedete malo vremena pripremajući se za njega. Zato smo napravili ovaj vodič da bismo vam kazali sve što treba da znate o nabavljanju novog mačeta kako biste svom novom četvoronožnom prijatelju mogli da poželite dobrodošlicu u toplo, prijateljsko okruženje gde će se osećati bezbedno, udobno i kao kod kuće! 

Pre nego što vaše novo mače stigne u kuću 

Pre nego što dovedete kući novo mače, morate da obavite neke poslove! Evo nekoliko stvari koje treba srediti pre nego što stigne:

 • Ako već nemate veterinara, zamolite lokalne vlasnike mačaka da ga preporuče i odmah registrujte svoje novo mače. Mnogo je manje stresno kada su već registrovani, jer ćete morati da ih vodite na vakcinaciju i sterilizaciju. To je važno da biste bili mirni u slučaju da se ikada razbole. 
 • Kada pronađete veterinara, razgovarajte sa njim o osiguranju za mačku koje će pokriti sve neočekivane veterinarske troškove.
 • Dok ste tamo, dogovorite se da vaša nova mačka ili mače budu trajno identifikovani mikročipom u slučaju da se ikada izgube. 

Osnovne stvari o novom mačetu: 

Sada kada je administracija obavljena, vreme je za zabavni deo – kupovinu za vaše slatko mače! Ovo su neke od osnovnih stvari koje će vam trebati kada dobijete novo mače: 

 • Transporter za mačke – transporteri za mačke dolaze u širokom rasponu veličina, pa se pobrinite da nabavite onaj koji je dovoljno velik da bi vašoj mački bilo udobno. 
 • Dve činije – jedna za hranu i jedna za vodu. Odlučite se za keramičke ili staklene činije koje se lako čiste u odnosu na metalne – neke mačke ne vole refleksije ili senke u svojoj posudi dok jedu ili piju. Uverite se da je dovoljno široka da se mogu nagnuti i piti, a da im brkovi ne dodiruju strane, jer to može odvratiti neke mačke. 
 • Posuda za posip i posip. Najbolje je koristiti isti tip koji koristi uzgajivač ili azil, barem dok se ne naviknu, tako da ga prepoznaju – i, što je najvažnije, znaju šta da rade s njim! 
 • Krevet za mačke – mnogi preferiraju krevet u stilu igloa za udobnu sigurnost ili onaj koji je podignut od zemlje (npr. kao deo mesta za aktivnosti). 
 • Oprema za negu, posebno ako su dugodlake. 
 • Grebalica od kore drveta ili stuba od sisala. Grebanje pomaže da kandže vaših mačaka budu u dobrom stanju, a nadamo se da bi posebno drvo trebalo da ih odvrati od vašeg nameštaja i tepiha. 
 • Širok asortiman igračaka za mačke. Njihove omiljene igre će biti one koje uključuju vas, kao što su mekane igračke za kojima mogu da jure i napadaju. To im daje mogućnost za bezbedno oslobađanje prirodnog lovačkog ponašanja. 
 • Hrana za mačiće. Hranite svoje novo mače istom hranom na koju je naviklo kod svog uzgajivača ili u azilu najmanje nedelju dana, i postepeno menjajte ako odlučite, uz najmanje nedelju dana za promenu. 

Prva nedelja sa mačetom – kako naseliti mače 

Sada je vreme da vaše mače krene kući sa vama! Ovo je veoma uzbudljiv deo za vas, ali zapamtite da je vaša mačka možda malo uplašena – to je nova situacija za nju. Najbolje je da u početku sve bude mirno i nežno, umesto da dovodite svoje mače na bučnu zabavu dobrodošlice.

Biće spremni za dosta igre, ali će im i dalje trebati spavanje i zato im dajte lepo mirno mesto na kom mogu da se sklupčaju bez ometanja. Zapamtite da će sve biti novo, izazovno i uzbudljivo za vašeg novog člana porodice, što može biti malo previše. 

Budite spremni da će možda biti malo povučeno u početku, ali bi uskoro trebalo da se skrasi u novom domu i porodičnom životu. Ako izgleda da je mače previše zatvoreno, razgovarajte sa svojim veterinarom. 

Uzgajivač vašeg mačeta i vaša veterinarska ordinacija biće više nego srećni da vam daju dodatnu pomoć i savete o brizi za vašu novu mačku, njenom zdravlju i smeštaju u njen novi dom. Sve što treba da uradite je da uživate u upoznavanju, i da se igrate i zabavljate sa svojim novim krznenim prijateljom.

Sada kada znate sve o dovođenju novog mačeta kući, verovatno ćete se pitati o sledećim koracima – pročitajte naš vodič za socijalizaciju mačića tako da znate kako da bezbedno predstavite svoju novu mačku svim članovima porodice.

Povezani članci:

Pro Plan
3 minuta čitanja

Čipovanje vaše mačke

7 minuta čitanja

Kućni lekovi za mačke