Vaš ljubimac, naša strast.
Purina ONE logo
Zašto moja mačka kašlje?

Zašto moja mačka kašlje?

5 minuta čitanja
Purina ONE logo
Sponzorisano od Purina One®
According to the World Health Organization, is "a state of complete physical, mental and...Pročitajte više
Your veterinarian may refer to your cat's excessive meowing, groaning, howling, hissing,...Pročitajte više

Ako vaša mačka neuobičajeno kašlje u poslednje vreme, verovatno se pitate zašto vaša mačka kašlje i šta možete da uradite povodom toga. Iako vlasnici mogu da budu uznemireni kada vide svoju mačku kako kašlje i otežano diše, ovo nije retko u mačjem svetu i često je znak da vaša mačka pokušava da izbaci kuglice od dlaka.

Međutim, jednostavan kašalj brzo može da se iskomplikuje kada uzmemo u obzir sve moguće probleme s njihovim nosom, grlom i plućima koji mogu izazvati ovaj simptom. Čak i srce vaše mačke može imati veze s tim.To znači da je najbolje da prepustite veterinaru da reši zagonetku mačjeg kašlja. Dok čekate posetu veterinaru, pogledajte neke od mogućih razloga za kašalj kod vaše mačke.

Zašto vaša mačka kašlje? 6 glavnih mogućih razloga 

Da li je u pitanju alergija, astma ili infekcija pluća? Ima mnogo mogućih uzroka za iznenadan napad kašlja kod mačke. Čak i nešto neupadljivo kao što je prašina može izazvati sav taj kašalj i otežano disanje. Lista je duga, ali mi vam donosimo najvažnije informacije. Ovo su neki od razloga zašto vaša mačka kašlje više nego obično. 

1) Astma

Mačju astmu mogu izazvati polen, buđ, grinje, dim ili drugi alergeni koji mogu izazvati upalu disajnih puteva kada se udahnu. Mačji kašalj je jedan od glavnih simptoma na koje treba obratiti pažnju, ali često nije jedini.

Otežano disanje, brzo disanje, povraćanje i letargija su takođe znakovi koji ukazuju na to da vaša mačka možda boluje od astme. 

Iako se mačja astma ne može izlečiti, ima puno dostupnih terapija kao što su inhalatori, injekcije i pilule. Ove terapije neće izlečiti bolest, ali mogu pomoći mački s ovim problemom da ponovo diše normalno. Često se preporučuje i testiranje na alergene. Tako će se skratiti lista mogućih izazivača alergije i kada otkrijete šta je tačno to u okruženju mačke što izaziva napade astme, možete početi da smanjujete izloženost svog ljubimca tim alergenima. 

2) Kuglice od dlaka 

Kuglice od dlaka kod mačke su prirodna posledica navika čišćenja koje vaš ljubimac sam obavlja. Kada održava higijenu, mačka guta dlake koje se ponekad akumuliraju u želucu i formiraju kuglice od dlaka. Mačke će obično pokušati da izbace loptice od dlaka kašljanjem, bljuvanjem i povraćanjem. Sve ovo rade da loptica od dlake ne bi završila u njihovim crevima i izazvala blokadu. Međutim, vlasnicima svakako može biti uznemirujuće da vide kako se njihova mačka muči tokom ovog procesa. 

Dakle, ako se pitate zašto vaša mačka kašlje, odgovor može da bude da jednostavno pokušava da izbaci lopticu od dlake. Međutim, to ne bi trebalo da se dešava češće od jednom mesečno. Ako primetite da mačka učestalije kašlje, bljuje i povraća, trebalo bi da posetite veterinara kako biste isključili ostale probleme. 

3) Pneumonija 

Mačja pneumonija je jedan od ozbiljnijih uzroka mačjeg kašlja i odmah se obratite veterinaru ako vaša mačka ima problem sa disanjem, kašljem ili ako primetite da bilo kakva tečnost izlazi iz očiju ili nosa. Pneumonija je zapaljenje pluća obično izazvano infekcijom. Ovo oboljenje može dovesti do gomilanja tečnosti u plućima, što znači da će pluća nastaviti da se pune tečnošću umesto vazduhom i da vaš ljubimac neće moći uopšte da diše ako se ovaj proces ne zaustavi. Zato je važno da prepoznate da je ovo stanje hitno i da zatražite profesionalnu pomoć što je moguće brže ako primetite bilo kakve neobične simptome povezane s disanjem kod svoje mačke. 

4) Respiratorne infekcije 

Respiratorna infekcija takođe može da bude uzrok kašlja i otežanog disanja vaše mačke. Virusne, bakterijske ili gljivične infekcije su česte kod mačaka i često su praćene čestim kašljanjem, kijanjem, šmrkanjem i letargijom. Mačke takođe mogu da se razbole od mačijeg gripa, tako da ako primetite i curenje iz nosa ili promenu apetita, to može da bude objašnjenje ovih iznenadnih napada kašlja. Srećom, mače ili mačka koji su redovno primali vakcine imaju manje šanse da obole od gripa. 

Ako primetite neprolazan i neobičan kašalj kod svog ljubimca, uvek je najbolje da razgovarate sa svojim veterinarom kako bi proverio da li ima respiratornih infekcija. 

5) Karcinom 

Karcinom kod mačaka takođe može uticati na njihov respiratorni trakt. U nekim slučajevima, kada se tumori pojave u plućima, grlu ili ustima, mogu izazvati neprekidni kašalj kod mačaka. Ubrzano disanje, letargija ili iskašljavanje krvi su neki od najčešćih znakova karcinoma pluća. Kao i kod svih vrsta karcinoma, rana detekcija može povećati šanse za pozitivnu prognozu. Zato pazite na sve neuobičajene simptome i promene u ponašanju svoje mačke i ne oklevajte da se obratite veterinaru. 

6) Strana tela

Nekad razlog može da bude to što je vaša mačka udahnula mali strani objekat tokom svojih svakodnevnih avantura i da sada pokušava da ga iskašlje. Čak i hrana može da dospe do pogrešnog mesta i kašljanje je prirodna instinktivna reakcija u takvoj situaciji.

Iako će mačke obično uraditi sve što mogu da bi izbacile zaglavljena strana tela i hranu iz disajnih puteva kijanjem i/ili kašljanjem, u nekim slučajevima može doći do začepljenja i zato, ako se kašljanje mačke ne zaustavi, važno je da se obratite veterinaru.

Kada treba da budete zabrinuti zbog kašlja svoje mačke

Kašljanje može biti bezazleno kod mačaka. Baš kao i ljudi, i mačke povremeno kašlju bez potrebe za lečenjem. Međutim, važno je primetiti da li kašalj traje više dana ili je naročito ozbiljan i odmah se obratiti veterinaru.

Srećom, mnoga oboljenja koja smo naveli, kao što su astma ili respiratorne infekcije, često se mogu lečiti ili ublažiti. Ako ste zabrinuti da vaša mačka pati od ozbiljnije bolesti kao što je karcinom, pripremili smo vam korisni vodič s informacijama o vrsti karcinoma od kog oboljevaju mačke, mačjem limfomu.

Povezani članci:

Purina One®