Kako da prilagodite svoj dom mački

Vaša nova mačka Vam je dragocena, tako da bi trebalo da učinite sve da bi Vaš dom i vrt bili što bezbedniji za nju. Dakle, gde treba da počnete da bi Vaš dom i vrt prilagodili životu sa mačkom?
Kako da prilagodite svoj dom mački
Kako da prilagodite svoj dom mački
Kako da prilagodite svoj dom mački

Bezbednost doma

Mačke, a posebno mačići, prirodno su radoznali i stalno ispituju predmete dodirujući, njuškajući i probajući ih. Kada donesete novu mačku u Vašu kuću, ona će biti veoma radoznala u svakom pogledu i, za razliku od nas, neće znati šta je opasno, a šta nije. Ako niste sigurni kako ćete obezbediti kuću i prilagoditi je mački, pratite našu spisak da Vaše ljubimče ne bi zapalo u nevolju!

Mače i njegova bezbednost i zaštita u kući

Cat being tickled on head by owner
 • Kada prvi put donesete novu mačku ili mače u kuću, zatvorite sve prozore i vrata dok ona ili ono u potpunosti ne navikne na kuću, dok ne dobije sve vakcine i dok se ne steriliše, odnosno kastrira.
 • Proverite da li su sve korpe za smeće u kuhinji i kupatilu zatvorene i da li ih mačka može otvoriti šapom, i nikada nemojte ostavljati unaokolo kese sa đubretom, jer na njih može biti izvršen prepad!
 • Sklonite sve lomljive ukrase, pošto neće dugo trajati dok se oko njih muva radoznalo mače.
 • Uvek zatvorite vrata pećnice, frižidera, mikrotalasne, mašine za pranje sudova, mašine za sušenje i mašine za pranje veša. Zalepite podsetnike na vrata ovih uređaja da biste upozorili ukućane da pre upotrebe provere da se u njima slučajno ne nalazi mačka koje istražuju. Mačićima se mogu učiniti neodoljivim topli sušač veša ili sjajan bubanj mašine za pranje veša!
 • Neka poklopac WC šolje uvek bude zatvoren, da Vaša mačka ne bi upala u šolju ili pila vodu iz nje (ili čak i sama probala da koristi šolju!). Možda treba da zalepite podsetnik da biste upozorili goste ili zaboravne ukućane na to.
 • Sakrijte sve električne kablove iza nameštaja. U većini prodavnica elektromaterijala možete kupiti velike zaštite za kablove, koji se stavljaju preko kablova i potpuno ih štite od griženja.
 • Čuvajte vaše plastične kese za kupovinu na sigurnom mestu, jer mogu predstavljati pravu opasnost ako se sažvaću, progutaju ili ako se mače sakrije u njima.
 • Upaljene sveća, tamjan koji gori ili petrolejka samo izazivaju nesreću – otvoreni plamen i čupave mačkice ne idu zajedno. Ako negde gori vatra, proverite da li ima zaštitu ispred.
 • Skratite izazovne kanape i uzice za zavese i zastore koji landaraju unaokolo i sklonite ih od domašaja šapica.
 • Neka površine u kuhinji i radna ploča budu čisti i bez ostataka hrane, koje treba odmah skloniti. Pileće kosti mogu biti primamljive za mačke, ali i vrlo opasne, pošto se mogu rascepiti prilikom žvakanja. Komadići kostiju i hrskavice takođe mogu biti neodoljivi kao užina i igračka, ali mogu prouzrokovati velike zdravstvene probleme ako se progutaju.
 • Mačke obožavaju da se penju, tako da ako želite da zaštitite nameštaj i prilagodite svoj dom mački, grebalice mogu biti veoma korisne, idealne su one sa visokom platformom gde se mačka može sakriti ili spavati, a da joj tamo niko ne smeta.
 • Proučite pažljivo spisak sa opasnim materijama koji je dat u nastavku teksta ako želite da Vaš dom prilagodite mački i dobro proverite da li su te opasne materije na sigurnom mestu i van domašaja mačke. Stavite sigurnosne brave za decu na fioke svih kuhinjskih elemenata u visini poda, pošto su radoznali mačići vešti u otvaranju vrata.

Opasne materije koje treba skloniti van domašaja mačke

Na žalost, mnoge stvari za domaćinstvo su veoma toksične za mačke, čak i u neznatnim količinama. Da biste zaštitili Vašu mačku, sledeće stvari izbegavajte da koristite ili ih čuvajte u dobro zatvorenom ormaru, van domašaja radoznalih šapica:

 • Sredstva za čišćenje i održavanje higijene, kao što su izbeljivač i proizvodi koji sadrže fenole (npr. dezinfekciona sredstva koja izazivaju zamućenje vode).
 • Humani lekovi (kao što su paracetamol i ibuprofen).
 • Proizvodi za negu i održavanje automobila, kao što je antifriz.
 • Proizvodi za lepotu i negu, kao što je boja za kosu, mineralna ulja i odstranjivač laka za nokte.
 • Otrovi za pacove/miševe – idealno bi bilo da se uopšte ne koriste, jer se Vaša mačka može ozbiljno razboleti ako pojede otrovan plen. Ali ako morate da koristite ove otrove, stavite ih negde gde ih Vaša mačka ne može naći.
 • Granule protiv puževa (na raspolaganju je i verzija koja nije štetna za kućne ljubimce).
 • Kuglice protiv moljaca (koje sadrže naftalin ili paradihlorbenzen).
 • Ulja za potpuri, listići za omekšavanje tkanine, deterdženti za pranje sudova (svi sadrže katjonske deterdžente, koji prouzrokuju korozivne lezije).
 • Baterije (sadrže kiseline ili alkalije koje prouzrokuju korozivne lezije).
 • „Play dough“ testo za igru koje se pravi kod kuće (zbog visokog nivoa soli).
 • Hemijske grejače za ruke i noge (sadrže visoke nivoe gvožđa).
 • Cigarete, talog od kafe, alkohol.
 • Čokoladu (veći je problem za pse, mada je teobromin koji se nalazi u čokoladi otrovan i za mačke).
 • Svi delovi ljiljana (lišće, cvetovi itd.) koji se nalaze u buketima ili sobno bilje (vidi druge otrovne biljke u daljem tekstu).
 • Neki preparati za uništavanje buva za pse sadrže permetrin koji je veoma toksičan za mačke, zbog toga obezbedite da se nalaze van njihovog domašaja, a da se psi, kada tretiraju ovim preparatom, odvoje od mačke.

Opasne biljke

Mada mislimo da su mačke mesožderi, nemojte se iznenaditi ako vidite Vašu mačku da jede povrće ili žvaće druge biljke. Neke mačke vole da jedu travu ili grickaju lišće sobnih biljaka. Vodite računa šta Vaša mačka gricka, pošto su delovi nekih biljaka toksični za njih. Treba izbegavati sledeće biljke:

Sobne biljke otrovne za mačke

Difenbahija, ljiljani (svi delovi biljke su veoma otrovni), filadendron, imela, božićna zvezda

Vrtne biljke otrovne za mačke

Ljiljani, azaleja, narcisi, paradajz, naprstak, tisa, hortenzija

Vaš veterinar Vam može dati kompletan spisak biljaka koje mogu naškoditi Vašoj mački.

Bezbednost tokom boravka napolju

Vaša mačka ili mače imaju prirodan instinkt da se igraju napolju, da obeležavaju teritoriju, da se veru po drveću i da dremaju na suncu. Mada to zvuči veoma zabavno, postoje neke stvari koje treba da znate i čega se treba čuvati u tom ogromnom uzbudljivom prostoru koji se zove "napolju". Kada su napolju, mačke su više izložene brojnim bolestima i parazitima, riziku da se izgube ili da ih ukradu, a može ih pregaziti i auto. Da biste omogućili da Vaša mačka ipak bude napolju, a da bude i bezbedna, možete napraviti vrt koji će je zaštititi od opasnosti.

Nekim mačkama uopšte ne smeta što su unutra – mada to zaista zavisi od toga koliko ste umeli da svoj dom prilagodite mački, da ga učinite uzbudljivim i da joj nadoknadite sve one stimulanse koje može naći napolju. Druge mačke vole da lutaju unaokolo – a da biste odlučili šta je najbolje za Vašu mačku, dobro razmislite. Ako odlučite da omogućite Vašoj mački da izlazi napolje, zatražite savet odgajivača ili veterinara, da biste bili sigurni da ste učinili sve da taj spoljašnji prostor bude što bezbedniji za Vašu mačku.

Kako pripremiti Vašu mačku za izlazak u veliko nepoznato napolje

 • Preporučujemo Vam da zadržite Vašu mačku unutra, dok ne bude čipovana i dok nije primila sve vakcine. Morate voditi računa da vakcinacije, zaštita od buva i čišćenje od parazita budu redovni i treba da porazgovarate sa Vašim veterinarom da Vam napravi tačan raspored, da biste bili sigurni da će mačka biti adekvatno zaštićena.
 • Dajte vremena Vašoj mački da se u potpunosti upozna sa kućnim okruženjem, pre nego što je pustite napolje. Ako se mačka tek upoznala sa porodicom ili ste se tek preselili, mačka bi trebalo da bude unutra sve dok se sasvim ne smestite i naviknete na novo okruženje. To obično traje oko dve nedelje. Upamtite, ako ste se preselili u novu kuću, javite veterinaru da promeni adresu i broj telefona u registru za čipovanje. Zamenite privezak sa imenom, adresom i brojem telefona.
 • Postepeno puštajte mačku napolje. Na primer, dopustite joj da istraži novu teritoriju dok je Vi posmatrate iz kuće, a onda počnite da je dozivate “na večeru” uobičajenim zvukovima pomoću činije za hranu i posle nekoliko minuta je podstaknite da se vrati unutra. Postepeno produžavajte vreme koje mačka provodi napolju, sve dok se ne oslobodite i Vi i mačka.
 • Sterilisanje, odnosno kastriranje mačke će na najmanju moguću meru smanjiti njenu želju da luta i više će voleti da se drži kuće. To znači i manju verovatnoću da će naići na druge mačke i upasti u nevolju.
Cat being tickled on head by owner

Kako da prilagodite Vaš vrt mački

 • Proverite da li u Vašem vrtu ima nekih potencijalnih opasnosti, kao što su otrovne biljke (vidi gore), otvorene šupe (ako u njima držite hemikalije) i nepokrivene površine sa vodom. Dobra je ideja da se prošetate vrtom razmišljajući kao nestašna mačka. Ubrzo ćete videti stvari koje treba da ispravite da biste zaštitili Vašu mačku!
 • Pažljivo koristite herbicide. Nemojte dozvoliti mački da ide u vrt posle tretiranja vrta bilo kakvim hemikalijama, i sprečite Vašu mačku da se približava travnjaku ili vrtu posle nanošenja đubriva, tretiranja herbidicima ili insekticidima, sve dok se ta mesta u potpunosti ne osuše.
 • Proverite da li bilo ko u Vašem susedstvu koriste otrove za miševe ili pacove. To može biti fatalno za mačku ako pojede bilo neposredno otrov bilo otrovanog glodara.
 • Ako mislite da mesto na kome se nalazite nije dovoljno bezbedno sa slobodan pristup (možda živite blizu prometne ulice), to ne mora da znači da ćete Vašoj mački uskratiti svež vazduh i vežbu. Možete učiniti sledeće:
 • Napravite široku mačju stazu do koje mačka može doći preko vratanca za mačku. Ovo mesto bi trebalo da se nalazi u toplom delu vrta zaštićenom od vremenskih neprilika, pola na suncu, a pola u senci. Dodajte neko deblo ili okvir za penjanje, konopce i prečke, nešto obične i mačje trave, posudu sa posipom i činiju sa vodom.
 • Napravite odgovarajuću ogradu za mačke da Vaša mačka ne bi mogla da pobegne.