Upoznavanje Vaše nove mačke sa drugim kućnim ljubimcima

Mačke su poznate po tome što su veoma samostalne, što je razlog više zašto su tako dobri kućni ljubimci, posebno za one kojima najviše odgovaraju oni krzneni prijatelji koji nisu previše zahtevni.
undefined
undefined
undefined

Upoznavanje Vaše mačke sa drugim mačkama

Dobra vest je da odrasle mačke sa mnogo više dobrodošlice dočekuju mačiće nego odrasle mačke. Ako su obe mačke sterilisane, odnosno kastrirane, utoliko bolje (pod uslovom da Vas veterinar posavetuje da li je mače dovoljno staro da se steriliše, odnosno kastrira).

Pre nego što donesete novo mače u kuću ili prvih dana po upoznavanju mačeta sa mačkom, naviknite Vašu staru mačku na miris novog drugara. U prvoj nedelji stalno zamenjujte njihove prostirke i ako se bilo koja od mačaka naljuti ili iznervira zbog mirisa, pokušajte da joj ponudite mirno rešenje povezujući novi miris sa pozitivnim iskustvom, kao što je ukusna poslastica

Upoznavanje nove odrasle mačke sa Vašom starom odraslom mačkom

Two large eared cats sitting together

Ako donosite novu odraslu mačku kući gde već živi odrasla mačka, uzmite u obzir savete koji slede, da bi upoznavanje bilo bezbednije i uspešnije za sve:

 • Za početak, odvojite mačke. Neka Vaša nova mačka dobije sopstvenu prostoriju, gde se može smestiti na nekoliko dana sa sopstvenom hranom, toplim krevetom, činijama za vodu i hranu i posudom sa posipom.
 • Dok se nova mačka privikava na okruženje, počnite Vašu staru mačku da upoznajete sa mirisom pridošlice. Neka Vaša mačka omiriše Vaše ruke i odeću. Razgovarajte sa njom nežnim glasom i mazite je umirujućim pokretima.
 • Nabavite jedan ili dva spreja sa sintetičkim feromonom i naprskajte ga po kući, posebno u prostorijama gde žive Vaše mačke, pošto im ovaj sprej može pomoći da se opuste i prihvate prisustvo druge mačke.
 • Kada utvrdite da su se mačke privikle na miris one druge, možete im dopustiti da međusobno istražuju teritorije, ali ih još uvek držite odvojeno.
 • Kada se uverite da se obe mačke osećaju opušteno na teritoriji one druge, možete početi sa upoznavanjem. Držite jednu mačku zaštićenu u korpi ili transporteru torbi i dopustite slobodnoj mački da istražuje i njuška kroz korpu ili torbu nekoliko minuta. Zatvorena mačka će biti zaštićena, a korpa ili torba će je sprečiti da pobegne. Poslednje što Vam je potrebno u tom trenutku je jurnjava za poludelom mačkom! Očekujte da će tu biti određene količine pretećeg piljenja, frktanja i govora tela u obliku luka, dok se budu privikavale jedna na drugu. To je savršeno normalno ponašanje koje će prestati, stoga pokušajte da ne reagujete. Ali ukoliko procenite da upoznavanje traje suviše dugo, i da će se mačke pobiti, odvojite ih neko vreme pre nego što pokušate ponovo.
 • Morate da ponovite ovu vežbu nekoliko puta u različitim prostorijama, zamenjujući ‘zatvorenu bezbednu’ sa ‘slobodnom’ mačkom sve dok ne budu mirno reagovale jedna na drugu.
 • Nemojte forsirati mačke da budu jedna u blizini druge. Ostavite im dovoljno prostora i mesta gde se mogu skloniti, ako se užele malo mira i tišine.

Ako sve bude išlo kako treba, Vaše dve mačke bi trebalo da postanu dobri drugari, da se igraju jedna sa drugom i da jedna drugu čiste i lickaju, ali uvek imajte strpljenja. Može proći dosta vremena dok se ne razvije takav prijateljski odnos i do toga sigurno neće doći prilikom prvog upoznavanja.

Ako mačke budu i dalje reagovale kao da im je neprijatno u društvu jedna druge i ako ne dođe do poboljšanja, odvojite ih i zatražite savet od Vašeg veterinara. Možda će Vam preporučiti da potražite stručnjaka za ponašanje mačaka koji Vam može pružiti specijalističku pomoć.

Postoji to korisno dvonedeljno pravilo za pokušaj građenja prijateljstva između dve mačke. Ako ste proveli dve nedelje prateći navedene savete, a da, uprkos Vašim velikim naporima ipak nije došlo do približavanja te dve mačje ličnosti, upitajte se da li bi možda nova mačka bila srećnija negde drugde. Možda je bolje razmisliti da potražite nov dom za Vašu novu mačku u porodici u kojoj će joj svaki član porodice pružiti srdačnu dobrodošlicu.

Upoznavanje nove mačke sa Vašim psom

Fluffy white dog sitting in grass with white kitten

Upoznavanje potencijalno nervozne mačke sa psom koji se lako uzbudi mora se obaviti veoma oprezno za dobrobit oba kućna ljubimca. Evo naših korisnih saveta da ne bi došlo do neprijatnosti prilikom upoznavanja.

Upoznavanje nove mačke ili mačeta sa Vašim štenetom

Najvažnija stvar prilikom upoznavanja nove mačke sa Vašim štenetom jeste bezbednost – za dobrobit i psa i mačke. Preterano razigrano štene može lako ozlediti mačku, a uplašena mačka može naneti ozbiljne povrede svojim kandžama. Tako da treba da ih upoznajete polako, koncentrisani na potrebe obe životinje, i na kraju možete odnegovati divno prijateljstvo zasnovano na uzajamnom poštovanju.

Upoznavanje nove mačke ili mačeta sa Vašim odraslim psom

Mada je Vaš sadašnji pas naviknut na mačke – i nije verovatno da će podići i jednu obrvu kad vidi novu mačku ili mače - opet je važno da upoznavanju pristupite sa velikom pažnjom.

 • Prednost kada upoznajete novu mačku sa Vašim psom treba dati nastojanju da postignete da se obe životinje osećaju opušteno u društvu. Počnite tako što ćete zaštititi novu mačku od psa i staviti je u kavez ili korpu pre nego što uvedete Vašeg psa vezanog na povocu.
 • Nagradite Vašeg psa zato što je miran i, čak i ako stalno laje, ostanite mirni.
 • Ponovite postupak u različitim prostorijama, vodeći računa da se i mačka i pas osećaju sigurno i bezbedno.
 • Kada se uverite da su mirni i relaksirani, dopustite mački da izađe iz kaveza ili korpe, ali i dalje držite psa na povocu.
 • Ostanite mirni – kućni ljubimci naprosto znaju kada ste pod stresom – i dopustite im da počnu da ispituju jedno drugo. Nastavite da nagrađujete dobro, mirno ponašanje. Ponovite to u što je moguće više prostorija.
 • Neka budu pod Vašim nadzorom sve dok ne vidite da se slažu, a psa otpustite sa povoca u društvu mačke tek kada se uverite da neće negativno reagovati ili pokušati da je pojuri.
 • Obezbedite da Vaša mačka može skočiti negde visoko, ako želi da pobegne van domašaja psa.
 • Ako imate više od jednog psa, uvek upoznajte Vašu mačku samo sa po jednim psom.
 • Obezbedite da Vaš pas nema pristup kutiji sa posipom, budući da je verovatno da će psi, pošto vole da jedu izmet, pojesti sadržaj – to nije lepo čuti, ali je istinito!
 • Odvojite mačke i pse u vreme obroka tako da mogu da jedu u miru – možda je dobra ideja da jedu u odvojenim prostorijama ili da mačku hranite na uzdignutoj površini koju Vaš pas ne može da dohvati.
 • Omogućite Vašoj mački da jurca, da se prikrada i baca na igračke koje se pomeraju. Vašem psu se baš neće svideti da se Vaša mačka igra njegovim repom kao igračkom.

Najvažnija stvar koju morate imati u vidu kada upoznajete novu mačku sa već postojećom mačkom ili psom jeste bezbednost. Ako je Vaš pas stalno uznemiren ili agresivan kada je mačka u blizini (ili obratno) porazgovarajte sa veterinarom da Vas uputi na stručnjaka za ponašanje bilo mačaka ili pasa.