Čime da hranite mače

Poželeli ste dobrodošlicu novoj krznenoj loptici u Vašoj porodici – čestitamo! Sad kada ste već sredili sve za dolazak novog člana Vašeg domaćinstva, sigurno ćete se zapitati kako da mačetu pomognete da izraste u zdravu i snažnu mačku.
Grey kitten eating
Grey kitten eating
Grey kitten eating

Čime da hranite mače: opcije

Bowl of PurinaOne chicken kitten food

Izgledaće Vam da postoji ogroman izbor hrane čak i za sićušne, tek rođene mačiće, ali ipak uvek postoji hrana koja je upravo savršena za Vaše mače, nezavisno od stila života ili telesne kondicije.

Najbolja hrana za mačiće je upravo ona koja je koncipirana baš za njihov uzrast. Hrana za mačiće ima specijalnu formulu sa veoma visokim nivoom proteina, što je od suštinske važnosti za njihov pravilan rast, a sadrži i visok nivo kalcijuma, magnezijuma, fosfora, cinka i gvožđa, koji im pomažu da imaju jake kosti i zube. Hrana za mačiće takođe sadrži više vitamina C i vitamina E, što pomaže njihovom imunom sistemu. I najzad, osim ako to ne diktiraju zdravstvene potrebe, odluka o tome da li ćete Vašem mačetu davati suvu ili vlažnu hranu ili mešavinu obe vrste, apsolutno je na Vama (i Vašem novom krznenom prijatelju, naravno!)

Purple food bowl icon

Korist od suve hrane za mačiće

 • Suva hrana za mačiće se lako razmerava i koristi, a i duže traje, nego vlažna hrana.
 • Suva hrana je takođe zdrava za zube Vašeg mačeta. Možete očekivati da će Vaše mače aktivnije žvakati suvu hranu, što pomaže uklanjanju plaka sa zuba starijih mačića.
 • Manje granule kod većine vrsta suve hrane za mačiće su lake za žvakanje i gutanje.
 • Vašem mačetu možete dati tačno onu količinu koja mu je potrebna.
Orange food bowl icon

Koristi od vlažne hrane

 • Neki mačići jednostavno više vole miris i teksturu vlažne hrane, budući da je miris te hrane jači i da je ona mekša od suve hrane.
 • Vlažna hrana može biti i zgodnija za davanje, pošto su pakovane u praktičnim kesicama ili posudicama koje sadrže jedan obrok, što omogućava da Vaše mače dobija svežu hranu, koja se lako poslužuje za svaki obrok.
 • Vaše mače će dobijati više vode.

Kako hraniti mače

Purple cat icon

Mačke vole rutinu, pa je ulaženje u rutinu što je moguće pre najbolje i za Vas i za Vaše mače. Hranite mače na istom mestu i u isto vreme svakog dana, na mirnom mestu gde se može opustiti, i naravno na mestu koje je udaljeno od njegove kutije sa posipom.

Odaberite mesto koje se može lako čistiti ili koristite prostirkicu za hranjenje mačeta. Postarajte se da činija uvek bude čista, imajući u vidu da su mačke u osnovi vrlo pedantne. Neki mačići više vole da jedu iz plitke činije ili tanjirića – a to može i malo usporiti mačiće koji brzo jedu!

Ako imate više od jednog mačeta, obezbedite da se njihove činije nalaze na razumnoj udaljenosti jedna od druge, da biste izbegli sukobe. Ako se Vaši mačići baš ne slažu, možda ćete morati da im obezbedite potpuno odvojena mesta za hranjenje da bi bilo mira.

Kada je reč o hranjenju mačaka, potrudite se da vlažna hrana (konzerve/posudice/kesice) bude na sobnoj temperaturi, budući da tada lepše miriše i da je lakša za varenje. To znači da je treba izvaditi iz frižidera oko jedan sat pre hranjenja. Može se na kratko upotrebiti i mikrotalasna pećnica za zagrevanje hrane, ali pazite da hrana nikada ne bude vrela.

Vlažna hrana se brzo kvari, tako da treba da izbegavate da je ostavljate napolju. Kada se pakovanje vlažne hrane otvori, nikada ga nemojte čuvati duže od 24 sata, makar to bilo i u frižideru.

S druge strane, suva hrana može da se ostavi napolju u toku dana, a da se ne pokvari. Čuvajte je na čistom, suvom mestu, idealno bi bilo da to bude u posudi ili kutiji koja se može dobro hermetički zatvoriti, da bi hrana ostala ukusna i zadržala svoju aromu.

Bowl of Felix wet chicken kitten food

Vaši mačići možda brzo rastu i može izgledati da imaju ogroman apetit – ali njihove oči mogu biti gladnije od njihovih stomačića! Evo nekoliko saveta koji će Vam pomoći da odrediti koliko hrane da dajete Vašem mačetu.

 • Četiri manja obroka dnevno idealna je mera za mačiće koji su prestali da sisaju. Ako Vaš stil života pretpostavlja da ne možete da ih hranite četiri puta dnevno, hranite ih tri puta, ali ostavite mačetu malo suve hrane za užinu. Idealno bi bilo da koristite samo suvu hranu – tako ne biste morali da brinete o hrani pošto ceo dan niste kod kuće - zato što se ta hrana neće ubajatiti.
 • Kako mačići rastu smanjite im broj obroka na tri puta dnevno. Nakon što navrše šest meseci mačićima se mogu davati dva obroka na dan. Zapamtite da su mačke navikle da jedu manje ali češće – i, za razliku od pasa, mačke moraju da se hrane više od jednom dnevno!
 • Uvek pročitajte uputstvo za hranjenje na pakovanju hrane za mačiće, imajući pri tome u vidu da napisano služi samo kao putokaz. Možete proveriti kod Purina Pet Care Tima ako niste sigurni koliko hrane treba dati. Najvažnije je da Vaše mače zadrži gipkost i zdravlje. Koristite naš alat za ocenu telesne kondicije da biste proverili da li Vaše mače održava zdravu telesnu težinu i uvek proverite sa veterinarom ako mislite da je Vaše mače možda pothranjeno ili ima prekomernu težinu.
Kitten food amounts diagram

Kompletna hrana za ‘glavne obroke’ je osmišljena tako da Vam nisu potrebni nikakvi dodaci hrani koje biste davali Vašem mačetu, jer dobija sve nutrijente koji su mu potrebni, budući da neke vrste hrane, kao poslastice, ukusne grickalice i hrana koja se sastoji isključivo od mesa/ribe (‘komplementarna’ hrana) nije izbalansirana hrana sama po sebi. Ako mačetu dajete komplementarnu hranu, obavezno mu dajte i izbalansiranu hranu.

Davanje poslastica Vašem mačetu može biti fantastično sa aspekta što većeg vezivanja za Vas, ali pošto ono još uvek raste, morate biti svesni nekih stvari.

Ostaci sa stola nisu uvek dobri za Vaše mače. Ljudska hrana je možda bogata hranljivim materijama i visokokalorična, ali ne sadrži one nutrijente koji su potrebni mačetu. U stvari, naša hrana može biti čak i štetna za mačiće i mačke i može opteretiti njihove stomake.

Većina poslastica za mačke nije namenjena mačićima i one mogu biti visokokalorične. Pri tome, njihova veličina može izazvati i gušenje.

Najbolje je da sačekate sa davanjem poslastica mačetu dok malo ne poraste, a i tada treba da budete vrlo oprezni i proverite da li su poslastice prilagođene mačkama. Kada dovoljno poraste da uživa u poslasticama i dodatnim ukusnim grickalicama, količina takve hrane ne treba da premaši 10-15% njegovih dnevnih potreba za kalorijama, i za tačno toliko kalorija treba da smanjite i glavni obrok.

Grey kitten and water bowl

Ako Vaše mače digne nos i ignoriše hranu koju ste mu dali, niste jedini! Mnoge mačke imaju omiljenu teksturu i ukus hrane i može se dogoditi da odbiju hranu, ako je došlo do neke promena. Ako Vaša mačka iznenada počne da ignoriše hranu i odbija da jede, zakažite pregled kod veterinara, pošto je možda u pitanju neki zdravstveni problem. Izbirljivo mače možete podstaći da jede na sledeći način:

 • Promenite vreme hranjenja i neka to bude kada ostali ukućani završe sa obrokom. Mačetu ponudite hranu na mirnom mestu, podalje od buke i stresa. Takođe možete pokušati da pređete sa vlažne na suvu hranu ili da mačetu ponudite hranu sa drugim ukusom.
 • Obavezno proverite da li je činija čista – bajata hrana može biti razlog za odbijanje hrane i kod odraslih mačaka i mačića. Pokušajte da koristite plitku činiju ili tanjirić.
Close up of kitten eating

Morate obezbediti da Vaše ljubimče unosi dovoljno tečnosti i bude hidrirano, što je isto toliko važno koliko da se hrani pravom hranom za mačiće – to posebno važi, ako Vaše mače jede suvu hranu.

 • Obezbedite da Vaše mače uvek ima na raspolaganju dovoljno sveže, čiste vode, ali izbegavajte da stavljate njihovu hranu i vodu za piće na isto mesto; isto tako vodite računa da njihova hrana i voda uvek budu udaljeni od kutije sa posipom.
 • Obezbedite da činija koju koristite bude dovoljno plitka da mače može lako da pije iz nje! Najbolja je keramička činija – neki mačići ne vole da vide svoj odraz dok piju iz metalne posude.
 • Ako izgleda da Vaše mače odbija da pije vodu, pokušajte da pronađete veću činiju, jer neki mačići baš i ne vole kada njihovi brčići dodiruju ivice činije!
 • Mačićima nije potrebno mleko nakon što prestanu da sisaju, stoga nemojte da koristite mleko kao zamenu za vodu. U stvari, mačići i starije mačke mogu biti netolerantni na šećere u mleku, što može prouzrokovati proliv. Čak i specijalno formulisano ‘mleko za mačiće’ treba da se tretira kao hrana ili poslastica, a ne kao voda za piće - ali, ako im ipak dajete specijalno formulisano mleko, obavezno proverite da li odgovara osetljivom stomačiću mačeta.
Bowl of GoCat kitten food

Kada mačetu menjate hranu

Probavni sistem Vašeg mačeta može biti veoma osetljiv – tako da je najbolje, osim ako to nije apsolutno neophodno, izbegavati promenu hrane, da bi se izbeglo opterećivanje stomačića. Da bi Vaš novopridošli član porodice bio veseo i zdrav, najbolje je držati se hrane kojom je mače hranjeno kod odgajivača ili u centru za spašavanje, osim naravno ako ta hrana nije bila izbalansirana. Ako Vašem mačetu ne bude dobro, ako iznenada odbija hranu ili počne manje da jede, konsultujte se sa veterinarom.

Ako Vaš veterinar sugeriše da promenite hranu Vašem mačetu, to ćete morati da činite postepeno, da biste izbegli da poremetite osetljivo varenje Vašeg mačeta. Pokušajte to da učinite na sledeći način:

 • Ponudite Vašem mačetu i novu i staru hranu odvojeno, neka proba i jednu i drugu.
 • Kada jednom oseti ukus, pomešajte malo nove hrane sa starom.
 • Tokom sledećih 7-10 dana, povećavajte količinu nove hrane dok mače ne budete hranili samo novom hranom. Činite to polako – u nekim slučajevima, promena može da potraje.
 • Ako hrana Vašeg mačeta mora da se promeni iz zdravstvenih razloga, treba da se konsultujete sa veterinarom kako to najbolje da učinite, kao i kada da promenite hranu.

Ako želite da pređete sa vlažne na suvu hranu, zapamtite da će Vaše mače početi mnogo aktivnije da žvaće, da će mu biti potrebno više vode i da će se možda češće vraćati svojoj činijici da uzme poneki zalogaj radije nego da obrok pojede odjedanput.

Suva hrana daje Vašem mačetu više energije od vlažne hrane, tako da ćete možda morati da Vašem mačetu dajete više vlažne hrane da bi dobilo istu količinu kalorija. Koliko god stara bila Vaša mačka, morate obezbediti da uvek ima na raspolaganju dovoljno sveže vode.

Kada treba mačetu da počnete da dajete hranu za odrasle mačke

Mačići mogu izgledati odrasli već kad su stari od šest do osam meseci, ali su još uvek mačići u suštini! Njihove kosti još uvek jačaju, a njihova tela će se još popunjavati.

I dalje ih treba hraniti hranom za mačiće otprilike dok ne navrše 12 meseci, kada prelaze na hranu za odrasle mačke. Pogledajte naša uputstva za hranjenje odrasle mačke za više informacija.

Purina hrana za mačiće Purina je jedan od vodećih proizvođača suve i vlažne hrane za mačke u Srbiji I svetu, što je rezultat najnovijih naučnih dostignuća u pogledu kvaliteta, ukusa i hranljivosti, koja su osmišljena da Vama i Vašoj mački ponude izvanredan izbor recepata i formata za svaki uzrast i stil života.

Kitten food amount diagram