Kako da hranite Vašu odraslu mačku

Kada Vaša mačka proslavi svoj prvi rođendan, vreme je da razmislite o redovnoj rutini hranjenja. Pošto će se od razigranog mačeta pretvoriti u odraslu mačku, važno je obezbediti da dobije sve potrebne nutrijente, koji su joj neophodni da bi i dalje bila čila i vesela.
Siamese cat eating
Siamese cat eating
Siamese cat eating

Upoznajte se sa Vašim opcijama

Može Vam se učiniti da postoji ogroman broj opcija, pa ćete se zapitati: “A koja je najbolja hrana za mačke?” Dobra vest je da kakav god stil života imala Vaša mačka, u kakvom god je stanju ili u kojim kod je godinama, postoji hrana koja je stvorena baš za nju.

I najzad, osim ako to nije uslovljeno zdravstvenim stanjem, odluka o tome da li da Vašoj mački dajete vlažnu ili suvu hranu za mačke, u potpunosti je na Vama (i, naravno, Vašoj mački!)

Orange cat eating
Icon Small - Nutrition

Suva hrana

  • Suva kompletna hrana je jednostavna za razmeravanje i korišćenje i duže traje nakon što se otvori nego što je to slučaj kada je u pitanju vlažna hrana.
  • Suva hrana takođe pomaže Vašoj mački da joj zubi budu zdravi. Možete očekivati da će Vaša mačka žvakati suvu hranu aktivnije i da će je duže jesti.
  • Mačke vole da krckaju svoju suvu hranu i generalno ne vole da se ona potapa u vodi.
orange icon

Vlažna hrana

  • Nekim mačkama se jednostavno više dopada miris i tekstura vlažne hrane. Vlažna hrana može biti veoma zgodna za upotrebu, pošto se pakuje u kesicama i ili posudama za jedan obrok, što omogućava da Vaša mačka svaki put dobije svež obrok, lak za posluživanje.
  • Vaša mačka će pored toga više pojesti odjedanput i piće manje vode.

Neki vlasnici daju mački mešavinu suve i vlažne hrane - neke mačke više vole vlažnu hranu ujutro, a da im se preko dana ostavi suva hrana koju mogu da grickaju. Ponudite Vašoj mački obe vrste hrane, da biste ustanovili šta joj se više sviđa.