Da li je Vaša mačka gojazna?

Baš kao i mi, i mačke se mogu ugojiti kilo-dva, posebno kako stare i postaju manje aktivne, ili ako baš svaki bogovetni dan provode unutra.
hungry cat with tongue out
hungry cat with tongue out
hungry cat with tongue out

Kako da odredite da li je Vaša mačka gojazna

Može biti teško da se odredi da li je Vaša mačka gojazna, posebno ako ima dugu dlaku, a i zato što su neke mačke prirodno krupnije od drugih, u zavisnosti od rase. Naš alat za merenje telesne kondicije oduzeće Vam samo nekoliko minuta za merenje, a vrlo brzo će Vam dati dobru predstavu o tome u kakvoj je formi Vaša ljubimica.

Ako još uvek niste sigurni ili mislite da imate gojaznu mačku, porazgovarajte sa Vašim veterinarom. Važno je porazgovarati sa veterinarom pre nego što promenite bilo šta u ishrani Vaše mačke zato što mislite da je gojazna, budući da uzrok gojaznosti može biti i neki zdravstveni problem, a ne samo preterano dobar apetit.

Kako da izmerite Vašu mačku

Merenje mačke kod kuće je jednostavan način da pratite njenu težinu. Jednostavno držite Vašu mačku dok stojite na vagi, a onda oduzmite Vašu težinu od konačne brojke i tako ćete izračunati koliko je teška Vaša mačka. Ali nemojte se pouzdati samo u to, jer će Vam jedan dobar zdravstveni pregled dati mnogo bolju ukupnu sliku o zdravlju Vaše mačke.

Kako da pomognete Vašoj mački da izgubi težinu

Ako utvrdite da se Vaša mačka nije ugojila zbog zdravstvenih problema i ako ste sa veterinarom popričali o odgovarajućoj dijeti, možete početi sa uvođenjem promena u dnevnu rutinu hranjenja.

Počnite tako što ćete izbaciti poslastice i grickalice, uključujući mleko za mačke, tokom dve nedelje. Možda ćete osuđivati sebe da niste fer, ali je to nešto najbolje što možete uraditi dugoročno ako imate gojaznu mačku. Obavezno upoznajte sve u porodici sa novim pravilima i pazite da niko ne krši ta pravila iz čiste ljubavi! Ako imate nekoliko mačaka, dobra ideja je da Vašu gojaznu mačku hranite odvojeno, da biste je sprečili da krade ostatke hrane.

Yellow cat on weighing scale looking at owner

Takođe dobra ideja može biti da podelite hranu gojazne mačke u manje, ali češće obroke, da biste joj pomogli da se izbori sa glađu. Samo vodite računa koliko je i čime hranite. Vaš veterinar Vam može predložiti da smanjite količinu hrane i preporučiti Vam specijalnu niskokaloričnu hranu – može čak predložiti i program za gubljenje težine, tokom kojeg možete pratiti gubljenje težine Vaše mačke i dobiti mnogo pomoći i saveta.

Kada prođe dve nedelje, ponovo proverite telesnu kondiciju mačke i nastavite sa dijetom sve dok ne postigne idealnu telesnu kondiciju i težinu. Neka taj postupak bude spor i konstantan, imajući u vidu da je brzo gubljenje težine opasno i može biti znak ozbiljnog zdravstvenog problema.

Kada Vaša mačka dostigne svoju savršenu figuru i veličinu, možete malo podesiti količinu hrane, da biste dugoročno stabilizovali njenu težinu.

Blue cat icon

Light formule

Ako Vaša mačka nastavi da se bori sa prekomernom težinom, možda biste mogli da razmotrite da je za stalno prebacite na blagotvornu specijalno formulisanu 'light' hranu za mačke.

Light hrana je manje koncentrisana, sa manjim sadržajem kalorija, tako da mački možete da dajete istu veličinu porcije kao i pre. Mada je manje kalorična, ova hrana je ipak obogaćena svim glavnim nutrijentima koji su potrebni Vašoj mački. To znači da ne morate da smanjite količinu hrane koju dajete mački, a pri tome ne morate ni da brinete da će Vašoj mački nedostajati bilo šta što joj je potrebno.

Ako već hranite Vašu mačku dijetalnom hranom koju je preporučio Vaš veterinar, porazgovarajte sa njim pre nego što pređete na drugu hranu.

Bez 'crash' dijeta

Opasno je izgladnjivati Vašu gojaznu mačku da bi na taj način mačka izgubila na težini, jer to samo može da prouzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme. Smanjivanjem unosa hrane Vašoj mački za više od 10-15%, Vi ćete narušiti Vašoj mački pravi balans glavnih minerala i vitamina, što može potencijalno dovesti do zdravstvenih problema poput hepatičke lipidoze (masna jetra). To je ozbiljno i potencijalno fatalno oboljenje jetre, koje se može prouzrokovati restrikcijom hrane.

blue cat

Podsticanje aktivnosti

Upamtite da je hrana samo deo puta ka dugoročnom zdravlju i dobroj kondiciji – stil života Vaše gojazne mačke takođe utiče na težinu. Posebno, nedostatak vežbanja može uticati na gomilanje kilograma, stoga podstičite Vašu mačka da bude aktivna da bi sagorela sav višak kalorija. Isprobajte neke od ovih koraka da bi Vaša mačka bila aktivna:

  • Posvetiti jedan deo dana igri sa Vašom mačkom, što može biti od pomoći, a Vaša mačka će uživati da jurca za loptom ili se igra sa ‘pecaljkom’.
  • Penjanje po kuli za penjanje i grebanje po grebalici može učiniti okruženje Vaše mačke mnogo zanimljivijim, jer će ga ono podstaći na aktivnost.
  • Ako je Vaša mačka isključivo u kući, razmislite da joj nekako omogućite da izađe, možda tako što ćete ograditi baštu ili napraviti ogradicu napolju da biste je podstakli na više kretanja.
  • Kada dođe vreme hranjenja, stavite malo njene svakodnevne porcije u specijalnu loptu za hranjenje sa kojom mora da se igra da bi se hrana oslobodila iz unutrašnjosti lopte. Ili stavite hranu na vrh stepenica ili na vrh kule za penjanje, da bi se mačka kretala.