Dobrodošlica vaše nove mačke: osnovni vodič

Dobrodošlica vaše nove mačke: osnovni vodič

Dobrodošlica vaše nove mačke: osnovni vodič

Dobrodošlica vaše nove mačke: osnovni vodič

Dobrodošlica vaše nove mačke: osnovni vodič

Dobrodošlica vaše nove mačke: osnovni vodič
September 13, 2018

Dobrodošlica vaše nove mačke: osnovni vodič

Rešili ste da uzmete mačku i to je uzbudljiva pomisao! Ipak, postoji nekoliko važnih stvari o kojima je potrebno prvo da razmislite. Ovaj vodič će vam pomoći i uputiće vas u ispravnom smeru da odlučite o tome šta je najbolje za vas i za vašeg novog krznenog prijatelja.

Dobrodošlica vaše nove mačke: osnovni vodič

Čistokrvna mačka ili mačka koju ćete udomiti iz prihvatilišta?


Kada birate odakle ćete dobiti svoju mačku, odgajivač može da pruži određeno znanje i istoriju o životinji koje je teško dobiti od prihvatilišta. U većini slučajeva, možete biti sigurni da su došli iz dobrog okruženja i da su se dobro socijalizovali kao mali. Odgajivač će takođe biti u mogućnosti da vam pruži informacije vezane za rasu, kao i istoriju genetskih ili nasleđenih zdravstvenih problema.

S druge strane, kada uzimate mačku iz prihvatilišta, to može značiti da pružate dom mački koja je verovatno prošla kroz teške trenutke i dobro će reagovati na malo ljubavi i pažnje. Možete, ali i ne morate znati istoriju prethodnih oboljenja i nema garancije dobrog društvenog prilagođavanja njihovom novom okruženju - međutim, sva dobra prihvatilišta za životinje će sprovesti procenu ponašanja mačaka i pokušati da usklade potrebe životinje sa potencijalno novim okruženjem.

Dodatno, većina mačića i mačaka koji su ponovo udomljeni iz prihvatilišta, biće detaljno pregledani od strane veterinara i možda su već sterilisani, kao i vakcinisani i očišćeni od parazita.

Domaća mačka ili mačka specifične rase?


Temperament i ličnost mačke su veoma važni faktori kada odlučujete o tome sa kakvom mačkom želite da živite. Mnoge mačke specifičnih rasa imaju svojstvene nasledne osobine i temperament. Ovo može da bude dobar i koristan faktor pri donošenju odluke - ali nažalost, nije garancija! Stara rasprava o prirodi nasuprot stvarnom stanju nije primenjiva kada su u pitanju mačke. Period socijalizacije mačića, kao i trening koji dobiju tokom prve godine života, ključni su za uticaj na njihov temperament u odraslom dobu života. Domaće kratkodlake ili dugodlake mačke možda nemaju snažan rasni uticaj na temperament, ali njihova ličnost je posebna kao i kod bilo koje druge mačke i podložna je istim uticajima treninga i okruženja.

Dobrodošlica vaše nove mačke: osnovni vodič

Mače ili mačka?


Mačići su prekrasne krznene i nestašne loptice, ali takođe zahtevaju puno vremena i strpljenja! Ako odlučite da sigurno želite mače u svom domu, budite spremni na to da ćete morati da posvetite vreme svakog dana kako biste im pomogli da porarastu u zdrave, srećne mačke. Većina mačića koje uzimate od odgajivača ili iz prihvatilišta će uglavnom već započeti treninig u okruženju, kao i to da koriste pesak. Ali, ovaj trening će morati da se nastavi, i ako želite da idu u toalet van kuće, ovo će morati da uče dok budu rasli.  

Uz to, mačići će morati da nauče da korišćenje zuba i kandžica prilikom igre sa ljudima nije prikladan način za interakciju sa ljudima. Dobre vesti su te da mačke generalno brzo uče i mačići koje učite od malih nogu mogu se bolje zbližiti sa svojim ljudskim prijateljima, naročito kada su u pitanju domaćinstva sa jednom mačkom. 

S druge strane, odrasle i mačke koje su više zrele već će imati dobro definisane osobine i temperament - ovo može biti korisno kada donosite odluku hoće li odgovarati vrsti mačke koju tražite. Odrasle mačke bi takođe trebalo dolaziti naučene da koriste pesak, i spremne za socijalizaciju sa ljudima. Generalno govoreći, odrasle mačke se prilično lako prilagođavaju u nove domove, naročito ako je okruženje slično onome na koje su već navikle.


Stil života


To je verovatno najvažniji faktor za odabir prave mačke sa kojom ćete živeti. Bez obzira radite li dugo van kuće ili imate kuću punu male dece, važno je da vaš stil života odgovara mački kojoj pružate dom. Kao i ljudi, neke mačke će biti naviknute na malu decu i uživaće u njihovom društvu, dok će druge više voleti miran život.  

Generalno govoreći, mačke su životinje koje mogu ostajati same i bolje im je kada žive u domaćinstvima sa jednom mačkom. Ovo je posebno tačno ukoliko razmišljate o tome da dovedete novu mačku u svoj dom, a već imate jednu mačku koja je domintantna u prostoru. Bespotreban stres može da pogodi obe mačke koje moraju da se navikavaju na ovu situaciju, kao i ljude koji moraju da im pomognu da se prilagode.  

Ostala razmatranja o kojima se mora razmišljati su ta da li želite imati kućnu mačku ili onu koja slobodno ide vani. Mačke u zatvorenom prostoru zahtevaju više vremena i pažnje tokom života, jer se oslanjaju na vas zbog igre, vežbanja i potrebna im je vaša pomoć da ostvare druga prirodna ponašanja koja mogu biti ometena njihovim nemogućnostima da izlaze napolje (npr. lovom i predatorskim ponašanjem).

Sve u svemu, donošenje odluke o tome da u svoju porodicu dovedete mačku je veliki korak i uzbudljivo vreme. Međutim, sada je vreme da se razmisli o svim različitim elementima vašeg doma i životnog stila, kako biste bili sigurni da ćete izabrati mačku koja je prikladna za vas.

PODELI SA LJUDIMA KOJE POZNAJEŠ

ShareEmailtwitterFB