Priprema doma za vaše mače

Priprema doma za vaše mače

Priprema doma za vaše mače

Priprema doma za vaše mače

Priprema doma za vaše mače

Priprema doma za vaše mače
July 31, 2018

Priprema doma za vaše mače

Dovođenje mačeta u dom je uzbudljiv period, ali može biti stresan i za vas i za vaše mače ako niste potpuno spremni. Ovaj članak će vam pružiti nekoliko stručnih saveta koji će vam pomoći da se vaše mače srećno i sigurno smesti.

Priprema doma za vaše mače

Stvaranje sigurne okoline


Mačići su prirodno znatiželjni, ali mogu se osećati i pomalo nesigurno kada stignu u svoj novi dom. Najlakši način da se osećaju sigurno je osigurati jednu ili dve sobe u kući u kojoj mislite da će provesti najviše vremena (npr. kuhinja ili dnevni boravak).

Prirodno je da će vaše mače poželeti negde da se sakrije ili pobegne, pa mu osigurajte pokrivenu kućicu za mačke ili jednostavnu kartonsku kutiju sa udobnim pokrivačem iznutra. Namestite je negde gde nećete ometati mače, a možete staviti u kućicu malo granula kao nagradu za mače.

Zatvorite područja u koja se može uvući ili pod kojima se može zaglaviti i uplašiti (npr. Ispod kuhinjskih uređaja ili ormarića ili iza sofe).

Osigurajte da svi prozori i vrata ostaju zatvoreni kako bi sprečili pokušaj bega! To takođe sprečava da mače ne zapne kada se vrata zatvaraju ili padne kroz prozor i ozbiljno se povredi.

Vrlo je važno razmisliti o svim stvarima koje vaše mače mogu navesti na istraživanje, ali koje bi im mogle naneti štetu (npr. makaze, žica ili drugi mali oštri predmeti). Sve ovo držite sigurno zaključano u ormarima ili izvan domašaja.

Na kraju, razmislite o svojim biljkama i drugim potencijalno otrovnim materijalima oko vašeg doma. Radoznalo mače može se lako otrovati žvakanjem otrovne biljke ili lizanjem metle koja sadrži opasna sredstva za čišćenje.

Oprema koja vam je potrebna


Mače bi već trebalo da zna da koristi mačiji posip  kad stigne u vaš dom, ali ako ne zna relativno je lako naučiti ga. Pokušajte osigurati da imate istu vrstu posipa na koju je vaše mače već naviklo i smestite ga na tiho i osamljeno mesto.

Važno je imati zasebnu posudu sa hranom i vodom, a one se ne smeju nalaziti u blizini mesta as posudom za pesak vašeg mačeta. Nije ni higijenski ni privlačno da vaša mačka mora jesti pored vlastitog toaleta!

Vrlo je dobra ideja da se vaše mače navikne na držanje i četkanje od malih nogu. Nabavite nekoliko mekih četki pogodnih za dlaku vašeg mačeta i započnite rutinu u kojoj se moraju navikavati na svakodnveno četkanje, pranje zuba (mačjom pastom za zube) i držanje, što vam olakšava proveru ušiju, očiju, usta, kandži, repa itd. Ovo pomaže kasnije u životu kada treba posetiti veterinara ili morate da mu date lekove kod kuće ili iseći kandže.

Grebalica je još jedno dobro osnovno ulaganje za vaše mače. Oni vole da se protežu uz grebalicu i da oštre kandže. Neke od njih čak imaju i mesta za opuštanje / spavanje visoko od zemlje, gde se vaše mače oseća sigurno.

Priprema doma za vaše mače

Igračke koje podsećaju na ribarske štapove najbolje su i za mačiće i za mačke. Oni štite vaše prste na rukama i nožne prste od napada, a mogu vam pružiti sate beskrajne zabave i vežbanja dok vaše mače nauči kako da koristiti svoje lovačke veštine na siguran način.

Loptice su takođe dobra igračka kako biste naučili svoju mačku da se igra. Neki mačići takođe vole da nauče kako da hvataju zgužvane loptice od papira.

Prazne kutije takođe pružaju beskonačnu zabavu i mogu se koristiti za igre sakrivanja između vas i vašeg mačeta. Samo budite sigurni da ne mogu ostati zarobljeni.

Ne učite svoju mačku da se igra žicom ili trakom jer postoji mogućnost da to proguta što može uzrokovati ozbiljne probleme sa crevima koji mogu zahtevati hitnu operaciju.

Isto tako, sve igračke moraju biti veće od usta vašeg mačeta i dovoljno snažne da se ne raspadnu, tako da ih slučajno ne može progutati te da ne predstavljaju opasnost od gušenja.

Napokon, zabavite se! Upoznavanje mačeta i emocionalno povezivanje sa njima, verovatno je najbolji deo druženja.

PODELI SA LJUDIMA KOJE POZNAJEŠ

ShareEmailtwitterFB