Razumeti dijabetes kod mačaka

Razumeti dijabetes kod mačaka

Razumeti dijabetes kod mačaka

Razumeti dijabetes kod mačaka

Razumeti dijabetes kod mačaka

Razumeti dijabetes kod mačaka
July 31, 2018

Razumeti dijabetes kod mačaka

Mačke mogu patiti od dijabetesa tipa 1 i tipa 2, ali najčešći oblik mačjeg dijabetesa je tip 2.

	Razumeti dijabetes kod mačaka

Šta je dijabetes?


Jednostavno rečeno, dijabetes (koji se takođe naziva šećerna bolest) je stanje u kojem vaša mačka ima poteškoća s korištenjem šećera u krvi kao izvora energije. 

Nakon jela, probava razgrađuje hranu na svoje sastavne delove. Jedan od tih delova je šećer (glukoza). Telo mačke apsorbira glukozu iz probave u krvotok, a zatim ga različiti organi u telu koriste kao energiju za pokretanje njihovih aktivnosti. 

Međutim, da bi telo koristilo glukozu potreban mu je insulin, hormon koji proizvodi gušterača. Ako postoji poremećaj u proizvodnji ili korišćenju insulina, glukoza se ne može prenositi iz krvi u organe u telu. Ostaje u krvi i rezultira višom količinom glukoze u krvi od normalne. 

Kad organi u telu imaju manjak glukoze, počinju koristiti masti i belančevine kao izvor energije, što dovodi do gubitka kilograma i gubitka mišića.

Znakovi dijabetesa kod mačke


Obično će vaša mačka imati potrebu više piti vodu, mokriti i jesti - istovremeno gubeći na težini. Vaša mačka takođe može imati ponavljajuće infekcije mokraćnog trakta. Dlaka vaše mačke se takođe može pogoršati .

Razumeti dijabetes kod mačaka

Nega mačaka s dijabetesom


Mačke s prekomernom težinom vrlo su sklone dijabetesu tipa 2. Dobra vest je da kada mačke tokom dijabetesa tipa 2 izgube dovoljno kilograma, mnogima više nije potrebno lečenje - sve dok održavaju zdravu telesnu težinu.

 

Ako vaš veterinar sumnja na dijabetes, prvi je korak najverovatnije uzeti uzorak krvi i urina od vaše mačke. Zavisno od rezultata, vaš veterinar će pokušati da stabilizuje visinu glukoze u krvi vaše mačke, obično kontrolom prehrane ili primenom insulina ili oboje, što se u početku može činiti zastrašujućim, ali na taj način se lakše kontroliše te će uveliko poboljšati zdravlje vaše mačke.

Možda ćete svakodnevno davati insulin kod kuće, uz koji ćete dobiti savete o prehrani i načinu hranjenja. Posebno formulirana prehrana poput PURINA® PRO PLAN® VETERINARY DIETS Feline DM St/Ox Diabetes Management dokazano pomaže u smanjenju potrebe za insulinom kod mačaka koje imaju dijebetes. Pratite savete veterinara o prehrani i insulinu kako biste osigur

Biće potrebne ponovne posete veterinaru kako bi se pratio napredak i možda promenila prehrana ili količina insulina, zavisno od rezultata. Ako vaša mačka ima problem sa prekomernom težinom, pomoć da postigne zdravu težinu mogla bi dovesti do toga da injekcije s insulinom više neće biti potrebne.

Iako vam kao vlasniku treba vreme i posvećenost, uspešno lečenje dijabetesa za mačke obično je moguće - što znači da vaša mačka može voditi srećan i zdrav život.

PODELI SA LJUDIMA KOJE POZNAJEŠ

ShareEmailtwitterFB