Zašto da sterilišete vašu mačku?

Zašto da sterilišete vašu mačku?

Zašto da sterilišete vašu mačku?

Zašto da sterilišete vašu mačku?

Zašto da sterilišete vašu mačku?

Zašto da sterilišete vašu mačku?
July 31, 2018

Zašto da sterilišete vašu mačku?

Kao odgovoran vlasnik, sterilizacija vaše mačke jedna je od najvažnijih odluka koju ćete doneti. Budući da mačke postaju polno zrele dok su još mačići, to je i odluka o kojoj treba što pre razgovarati sa veterinarom.

Zašto da sterilišete vašu mačku?

Prednosti sterilizacije


Uz to što sprečava neželjenu skotnost, sterilizacija takođe pomaže u smanjenju rizika od specifičnih bolesti i smanjenja problema sa socijalizacijom.

  • Sterilizacija smanjuje proizvodnju polnih hormona, značajno smanjujući ponašanja poput obeležavanja teritorije i borbe za teritorije kod muških mačaka te preterane privrženosti i agresije kod ženki, što značajno povećava životni vek kod mačaka smanjujući rizik od zaraznih bolesti prilikom borbi i povreda (automobilom) kada tragaju za partnerom
  • Sterilizacija ženske mačke uklanja rizik od bolesti jajnika i materice, uključujući rak, piometru, policistične jajnike i probleme sa matericom - a takođe smanjuje rizik od bolesti izazvanih hormonima, poput raka mlečne žlezde i lažne trudnoće
  • Sterilizacija kod mužijaka uklanja rizik od bolesti testisa, uključujući rak, i smanjuje rizik od bolesti izazvanih testosteronom (npr. Prostatitis, perianalni adenomi, perinealne kile i benigna hiperplazija prostate)

Kada sterilisati mačku?


Vaš veterinar će savetovati najbolje vreme za sterilizaciju vaše mačke, ali to se obično radi kada je stara oko 6 meseci, pre nego što se postigne polna zrelost. Međutim, zavisno od države u kojoj živite i preporuci vašeg veterinara, to se može učiniti već u osmoj nedelji.

Zašto da sterilišete vašu mačku?

Operacija


Sterilizacija mužjaka naziva se kastracija i uključuje uklanjanje oba testisa. Sterilizacija ženske mačke naziva se sterilizacija i uključuje uklanjanje oba jajnika, samostalno ili u kombinaciji sa uklanjanjem materice.

Iako je sterilizacija značajna operacija, takođe se smatra rutinskom i rizik od komplikacija je mali. Vaša će mačka ići kući na dan operacije i može imati vidljive šavove, ali i ne mora.


Nakon operacije


Pokušajte držati svoju mačku u zatvorenom prostoru najmanje tri dana nakon operacije kako biste smanjili rizik od infekcije. Ako uočite crvenilo ili oticanje ili bilo kakav neobičan iscedak oko rane, važno je da odmah kontaktirate veterinara.

Muške mačke obično nemaju šavove nakon operacije. Iako su možda malo uspavani tokom prva 24 sata, imaju tendenciju da se brzo oporave i krenu svojim uobičajenim putevima.

Ženkama može biti potrebno malo duže da se oporave jer je operacija složenija. Pokušajte ih održati relativno mirnom prvih nekoliko dana i nemojte dopustiti skakanje na površine kako bi omogućili vreme da tkivo tela lepo zaceli.


Prehrana za sterilizovane mačke

 

Kvalitetna i hranjiva prehrana nakon operacije je važna jer telu trebaju hranjive materije kako bi se pravilno zacelilo.

 

Nakon što se vaša mačka potpuno oporavila, takođe je važno razmotriti prelazak sa visokokalorične prehrane na prehranu za održavanje težine sa nižim kalorijama, poput PURINA® PRO PLAN® STERILISED, jer su sterilizovane mačke izložene povećanom riziku od debljanja. To je povezano sa mirnim načinom života i uzrokovano kombinacijom nižih energetskih potreba i povećanim apetitom. Obe ove promene uzrokovane su smanjenom proizvodnjom i izlučivanjem polnih hormona.

PODELI SA LJUDIMA KOJE POZNAJEŠ

ShareEmailtwitterFB