Dresirajte Vaše štene

U svom tom uzbuđenju kada Vaše novo štene dolazi u kuću, važno je zapamtiti da odmah treba početi sa obukom. Što pre budete uveli dobre navike, to bolje i za Vas i za Vaše štene, koje će brzo početi da razume osnovne komande i da usvaja Vaša kućna pravila.
Bernese Mountain Dog puppy
Bernese Mountain Dog puppy
Bernese Mountain Dog puppy

Prvi dan u novom domu

Labrador puppy outside

Obuka Vašeg novog šteneta treba da počne istog dana kada stigne u svoj novi dom. Počnite tako što ćete ga naučiti kako se zove. Koristite ime svaki put kada se igrate sa njim, kada ga hranite ili mazite i štene će ubrzo naučiti svoje ime i početi da se odaziva na njega. Kada štene nauči svoje ime, možete početi da ga koristite i da započnete obuku.

Sledeći korak je navići štene na ogrlicu i povodac. To će mu možda biti čudno u početku, pa budite strpljivi – naučiće i to! Stavite labavo ogrlicu štenetu čim stigne u svoj novi dom i stavljajte je svaki put kada idete u šetnju, ne zatežući povodac. Ako štene nije dobilo sve svoje vakcine, te šetnje će isprva morati da budu u kući ili u Vašem vrtu. Štene može biti veoma uzbuđeno ili vući povodac kada ga izvedete. Ako to radi, možda bi trebalo da mu stavite specijalni am za štence. To će učiniti učenje hoda na povocu i osnovnu obuku mnogo lakšim i mirnijim i za Vas i za Vaše štene.

Socijalizacija Vašeg novog šteneta

Od suštinske je važnosti da se Vaše novo štene što više socijalizuje, ako želite da odraste u veselog i samouverenog psa.

Jedan od najboljih načina da socijalizujete Vaše štene u zabavnom i prijateljskom okruženju je da to učinite u parku koji je ograđen za pse. Možete organizovati “žurke” za štence u Vašem parku, koji su primili svoje prve vakcine (kada imaju oko osam nedelja) – a ako oni to ne rade, možda će Vas uputiti na nekog ko organizuje takva druženja.

Žurke za štence omogućavaju da se štenci približno istog uzrasta druže uz mnogo igre i zabave. Važno je da štenci dobiju prvo pozitivno, zabavno iskustvo koje će im pomoći da izgrade svoje samopouzdanje. Vaše štene možda neće uživati u njoj, možda će se čak i uplašiti – ali će ubrzo obožavati takve prilike da stekne nove drugare.

Žurka za pse je verovatno prva prilika u kojoj se prisutni štenci igraju sa drugim štencima otkako su otišli iz svog legla, i verovatno će utvrditi da se njihovi novi drugari mnogo razlikuju, i po izgledu i po ponašanju, od braće i sestara koje su napustili.

Dok se upoznaju i istražuju jedni druge u kontrolisanom okruženju, naučiće dragocene životne lekcije, kao što je da ne treba da se ujedaju, kako da razumeju govor tela i izraze lica drugih pasa, kao i da međusobno komuniciraju. Žurke su takođe fenomenalna mogućnost za Vaše štene da se upozna i sa drugim vlasnicima, što će izgraditi njihovo poverenje u interakciji sa ljudima.

Na žurci možete da učite Vaše štene da stekne lepe manire, npr. da ne bude suviše posesivno kada su hrana i igračke u pitanju, da propuštaju ljude na vratima, a ne da se guraju da prođu prvi. Uz mnogo vežbe kod kuće i malo ukusnih i zdravih poslastica kao nagrade, uskoro ćete imati mirnog, veselog, vaspitanog člana porodice sa kojim je prava radost živeti.

Two Mastiff puppies

Časovi obuke za štene

Kada Vaše štene dobije sve vakcine između 12. i 16. nedelje starosti, spremno je da napreduje od žurke za štence do časova obuke. To je od suštinske važnosti za razvoj Vašeg šteneta i veoma zabavno za oboje.

Na časovima obuke naučićete Vaše štene osnovnim vežbama i komandama, kao što su “sedi”, “mesto”, “stoj”, “dođi” – a Vi ćete ga verovatno naučiti i nekim zabavnim trikovima poput “daj šapu” ili “okreni se”! Ovi časovi su prava prilika za učenje i vlasnika i pasa i upoznavanje sa obukom štenaca, uz primenu savremenih, blagih motivacionih pristupa.

Kada budete tražili mesto gde ćete vršiti obuku šteneta, imajte u vidu da bi ona trebalo da se odvija u prijateljskom, organizovanom i zabavnom okruženju, uz nagrađivanje. Treba da postoji bar jedan trener ili asistent na svakih šest štenaca, tako da psi budu zainteresovani i da se ne dosađuju. Dobar trener će Vam dopustiti da prisustvujete času pre nego što upišete štene, da biste se uverili da ste na pravom mestu. Ako su časovi obuke prenatrpani, haotični ili instruktor viče ili kažnjava pse (ili vlasnike!) ili koristi davilice, to nije pravo mesto za vas. Vi i Vaš najbolji prijatelj zaslužujete bolje.

Odgajivač Vašeg šteneta i Vaš veterinar sa zadovoljstvom će Vam pomoći i davati savete, a više informacija gde da pronađete dobrog trenera za štene u Vašoj blizini vidite na Purina veb sajtu.

Obuka Vašeg šteneta će doprineti da se između Vas dvoje uspostavi dragocena i čvrsta veza, da biste mogli da uživate u svakom zajednički provedenom trenutku. Srećno i dobar provod!