Ocena telesne težine Vaše mačke

Da biste pomogli Vašoj mački da što duže bude zdrava i srećna, Purina preporučuje da redovno proveravate i ocenjujete njenu telesnu kondiciju. Rezultati ove ocene će Vam pomoći da donesete zaključke o težini i zdravlju Vaše mačke.
Slightly overweight cat in grass
Slightly overweight cat in grass
Slightly overweight cat in grass
Purple cat icon

Šta je rezultat telesne kondicije?

Rezultat telesne kondicije je broj koji odgovara telesnoj kondiciji mačke na skali od 1-9, gde je 1 velika pothranjenost, a 9 gojaznost. Idealno bi bilo da je ocena telesne kondicije Vaše mačke oko 5, što ukazuje na najidealniju težinu mačke.

Možete koristiti naš alat za ocenu telesne kondicije, da biste izvršili te provere kod kuće. Pratite naš vodič korak po korak, da biste izvršili ovo jednostavno testiranje. Pa da počnemo!

Green magnifying glass icon

Pre ocenjivanja

Pre nego što počnete umirite Vašu mačku sa mnogo ljubavi i nežnosti, da bi se opustila. Kada se Vaša mačka bude osećala ugodno, možete početi sa testiranjem njenog zdravlja i telesne kondicije. Budite veoma nežni i mazite je usput, tako da Vaša ljubimica možda neće ni primetiti da je podvrgnuta nekakvom pregledu!

purple calendar

Sad kada ste se upoznali sa svakim ciljnim područjem, uporedite ih sa svakom fazom sistema ocenjivanja:

Pothranjena mačka (1-4)

 • Rebra vidljiva na kratkodlakim mačkama, bez vidljive telesne masti. Stomak je uvučen (tzv. ‘usukan stomak’), sa veoma izraženim kičmenim pršljenovima i kostima karličnog pojasa.
 • Rebra i kičmeni pršljenovi lako vidljivi kod kratkodlakih mačaka. Očigledan nedostatak mišićne mase, bez vidljive telesne masti, sa izraženo usukanim stomakom.
 • Rebra se mogu lako opipati i vidljivi su vrhovi kičmenih pršljenova i struk iza rebara. Mačka ima minimum telesne masti na telu i stomaku.
 • Rebra se mogu lako opipati i mogu se videti bez telesne masti sa izraženim strukom iza rebara. Imaju neznatne nabore na stomaku, ali nedostaje ‘salce’.

Mačka sa idealnom težinom(5)

 • Telo dobrih proporcija – trebalo bi da možete da vidite struk iza rebara; rebra se još uvek mogu opipati, ali imaju tanak sloj telesne masti. Postoji neznatna količina sala na stomaku. Ovaj nivo predstavlja zdravu težinu za mačku.

Gojazna mačka (6-9)

 • Rebra se mogu opipati, ali su pokrivena tankim viškom telesne masti. Struk i stomak se mogu razlikovati, mada to nije izraženo – stomak je očigledan.
 • Rebra se teško mogu napipati ispod umerenog sloja telesne masti. Struk je jedva vidljiv, a stomak je vidno zaokružen uz umerene masne naslage na stomaku.
 • Rebra se ne mogu napipati i pokrivena su veoma debelim slojem telesne masti. Struka nema i postoji vidno zaokrugljen abdomen sa velikim slojem sala na stomaku i telesnom masti i u korenu repa.
 • Rebra i lumbalni deo su sakriveni pod debelim slojem telesne masti, naslage sala nalaze se i na vratu i nogama. Abdomen je proširen i pokriven naslagama sala, a struk se ne može ni nazreti.

Sad kada ste testirali telesnu kondiciju Vaše mačke – vidite da je baš lako to uraditi! Vaša mačka je srećom u dobroj formi, ali ako ste iz bilo kog razloga zabrinuti za telesnu kondiciju Vaše mačke, konsultujte se sa Vašim veterinarom ili kontaktirajte naš PetCare Tim.

Pored ovih nekoliko jednostavnih koraka i uobičajenog svakodnevnog četkanja i nege, sve to bi trebalo da obezbedi da Vaša mačka bude vesela i zdrava mačka sa idealnom težinom i idealnom telesnom kondicijom u svim fazama svog života.

Ocena telesne težine: vodič za ocenu mačke

Možete početi tako što ćete samo posmatrati Vašu ljubimicu. Vizuelni pregled Vam može pomoći da utvrdite da li Vaša mačka ima zdravu težinu. Pokušajte da proverite sledeće:

 • Provera iz profila: posmatrajte bočnu stranu mačku dok ona stoji, u njenoj ravni. To će Vam pomoći da dobro osmotrite njen stomak, udove i držanje tela.
 • Provera od gore: posmatrajte mačku odozgo, dok ona stoji. To će Vam pomoći da dobro osmotrite njen struk i lumbalni deo (leđa).

Uzmite u obzir rasu Vaše mačke kad radite te provere. Neke mačke su prirodno vitkije od drugih, kao što je sijamska rasa. Mačke se ne goje u licu, stoga nemojte da se zabrinete ako su njihove crte suviše mršave – ili buckaste! – te razlike su ono što čini Vašu ljubimicu jedinstvenom.

Kada ste vizuelno ocenili Vašu mačku, vreme je prionuti na posao. Postoje tri glavna područja koje treba da proverite na Vašoj mački:

Rebra

Pređite nežno rukom preko rebara Vaše mačke, tako da to liči na čvrsto milovanje. Trebalo bi samo da osetite pod prstima njena rebra, ne pritiskajte suviše jako – ako ste primetili da njoj kosti štrče ili morate da izvršite pritisak da biste opipali rebra, onda težina Vaše mačke može biti ili suviše mala ili suviše velika.

Rebra Vaše mačke ne bi trebalo da se vide kroz njenu meku dlaku, ali ponekad možete videti obrise, u zavisnosti od dužine dlake.

Struk

Klizite rukom nežno sa rebara Vaše mačke nadole, prema struku. To je osetljivo područje, pa treba da budete pažljivi! Pređite polako preko linije struka do kukova – trebalo bi da osetite oblik poput peščanog sata dok opipavate to područje. Kod gojazne mačke možda nećete moći da opipate taj oblik.

Opipavanje je od suštinske važnosti kada proveravate struk Vaše mačke, budući da se obično nalazi skriven ispod dlake, tako da možda nećete moći dobro da ga proceniti samo posmatranjem.

Stomak

Pošto ste pregledali struk Vaše mačke, možete pregledati i njen stomak. Kod nekih mačaka stomak može biti mesto koje se ne sme dodirivati, stoga bi trebalo da joj priđete nežno i oprezno – ako Vaša ljubimica pokazuje znake da ne želi da joj dodirujete stomak, nemojte insistirati.

Ako uspete da opipate stomak Vaše mačke, trebalo bi da primetite lepu pravu liniju do kukova. Mačke takođe često imaju nešto mekog sala na stomaku – to je potpuno normalno, ali vodite računa da se to ne pretvori u nešto više od toga! Trebalo bi da možete da utvrdite da li je Vaša mačka gojazna, ako njeno salo visi i počinje da se ljulja s jedne na drugu stranu dok hoda.

Siamese cat lying on table getting a check up