Briga o štenetu

Briga o štenetu

Briga o štenetu

Briga o štenetu

Briga o štenetu

Briga o štenetu
September 13, 2018

Briga o štenetu

Kako socijalizovati svoje štene


Dovođenje Vašeg šteneta kući uzbudljiv je trenutak za oboje. Od istraživanja nove okoline do susreta s ostatkom porodice i drugim kućnim ljubimcima, Vaše štene sada ima potpuno novi svet za istraživanje.

Prvo što treba uraditi kada dođe kući je da ga upoznate sa njegovim krevetom, igračkama, posudama za hranu i vodu. Jednom kada mu bude udodno u njegovom prostoru unutar doma, možete započeti proces socijalizacije Vašeg šteneta.

Kako socijalizovati svoje štene

Što je socijalizacija štenaca?


Socijalizacija Vašeg šteneta znači da mu pomognete da razvije socijalne veštine tako da bude prijateljski raspoložen, miran i da se ne boji novih ljudi, kućnih ljubimaca i okoline. Dobra je ideja da mu pomognete u socijalizaciji u sigurnom okruženju bez stresa, gde se oseća udobno, pre nego što ga odvedete na neko nepoznato mesto ili mesto s puno ljudi i drugih životinja.

Predstavljanje Vašeg šteneta članovima porodice ili gostima od presudnog je značaja za socijalizaciju. Smanjivanjem straha od stranaca u ranom dobu pomažete njegovom razvoju u prijateljski raspoloženog odraslog psa. Prilikom prvog predstavljanja Vašeg šteneta novim ljudima, držite ga za okovratnik i povodac da sprečite skakanje uvis. Dajte naredbu "sedi" i pomozite svom štenetu da sedi. To će pomoći Vašem psu da ostane miran.

Kad ste proveli neko vreme socijalizujući svoje štene unutar kuće, vodite ga u šetnju po raznim mestima - poput tržnih centara, parkova i kafića prilagođenih psima. To će pomoći da se štene navikne na hodanje po različitim površinama i da bude na novim i zanimljivim mestima. Ono što je najvažnije, naučićete štene da ne treba da se boji nepoznatog.

Upoznajte svoje štene s drugim kućnim ljubimcima


Socijalizacija štenaca uključuje i navikavanje na druge životinje, ali budite oprezni prilikom upoznavanja Vašeg novog šteneta s drugim kućnim ljubimcima. Prilikom upoznavanja starijeg psa s Vašim štenetom, preporučljivo je imati oboje na povodcu. Ovo ga može sprečiti da skače i znači da imate veću kontrolu ako bilo koji od njih pokaže neočekivano ponašanje. U početku ih ne ostavljajte same.

Ako svoje štene upoznajete s mačkom, razmotrite mogućnost žičanih ili mrežastih vratašca na vratima kako bi mačka mogla pobeći. Ovo upoznavanje će možda potrajati, ali uz malo vremena i strpljenja, uskoro bi mogli da budete srećni u društvu jedno drugog. Ako se Vaše štene navikne na mačke u samom početku, manje je verovatno da će se previše uzbuđivati oko nepoznatih mačaka.

Socijalizacija Vašeg šteneta zahtevaće malo vremena i strpljenja, ali uz pravilnu brigu vaše štene će imati samopouzdanja, biće dobro raspoloženo i srećno s drugim ljudima i kućnim ljubimcima.

Što je socijalizacija štenaca?

PODELI SA LJUDIMA KOJE POZNAJEŠ

ShareEmailtwitterFB