Kad Vaše mače stigne u kuću

Divna vest - najzad je došao trenutak kada u Vašoj kući možete da poželite dobrodošlicu Vašem novom mačetu! To je kao kada u kuću stigla beba i kada želite da sve u kući bude u savršenom redu, da bi se mače što pre smestilo i osećalo kao kod kuće.
Bringing your kitten home
Bringing your kitten home
Bringing your kitten home

Pre nego što donesete mače kući

Pre nego što novo mače i jednom šapom stupi u kući, posvetite malo vremena da biste pripremili bezbedan, miran i siguran prostor, odakle će krenuti polako da istražuje ostatak kuće. To mesto bi trebalo da bude udaljeno od gužve i vreve svakodnevnog života.

Kako da smestite mače

Kitten asleep on pillow

Otvorite vratanca korpe transportera, tek nakon što je spustite na pod i pustite da mače izađe kad ono bude htelo. Verovatno će prvo sve dobro onjušiti pre nego što pronađe svoj krevetac. Kada Vaše mače bude istražilo svaki ćošak i rupu, pomazite ga malo i vidite da li bi trebalo da se odmori.

Mačići obožavaju da spavaju i potrebno im je puno sna. Zbog toga je mačetu, posle uzbudljivog putovanja automobilom i istraživanja novog doma, potrebno da malo odrema. Pokušajte da se oduprete želji da odmah počnete da se igrate sa mačetom, već mu umesto toga pružite mnogo mogućnosti da istražuje i da se nesmetano odmori.

Ako je vreme obroka, ponudite mu nešto hrane, ali nemojte se iznenaditi ako neće da jede. Mačke obično odbijaju hranu neko vreme, kada su pod stresom, pa mačetu treba da date vremena da se smesti i navikne i njegov apetit će se ubrzo vratiti. Pročitajte više o hranjenju Vašeg mačeta

Upoznavanje sa porodicom

Pošto se mače odmorilo i smestilo, kucnuo je čas da se upozna sa svojom novom ljudskom porodicom. To je očigledno veoma uzbudljiv trenutak, ali morate nastojati da svi članovi porodice zadrže smirenost. Pre upoznavanja novog mačeta sa porodicom, svi bi trebalo da sede na podu i dogovore se o jednom pravilu - mače treba dodirnuti samo ako vam priđe.

Među decom ne sme biti nikakvog otimanja ili svađe, jer će to uplašiti Vaše ljubimče. Ako mače pokuša da se sakrije, izmamite ga igračkom ili poslasticom i podstaknite ga da se druži, ali ga nikada nemojte zgrabiti i terati na to.

Možda je dobro da upotrebite sprej sa feromonom ili difuzor sa prirodnim mirisima, jer će oni poručiti Vašem mačetu da su bezbedni i da se osećaju opušteno i mirno. Ako koristite difuzore, dovoljno je da uključite jedan ili dva difuzora u kući.

White kitten playing with owner
purple cat

Upoznavanje sa decom

Ako mislite da ste Vi uzbuđeni zbog Vašeg novog mačeta, pomislite kako je tek deci! Da bi njihovo druženje započelo na pravi način, naučite mlađu decu kako pravilno da podignu i drže mače i kako da ga pravilno maze.

Mala deca često više 'lagano tapšu' nego što ‘glade’, što za mačiće može biti neprijatno, pa čak i bolno. Naučite ih takođe koji deo mačeta da maze - po vrhu glave i duž leđa. Mada su stomačići neodoljivi kada se mače prevrće i igra, većina mačaka je veoma osetljiva kada je stomak u pitanju i može Vas ogrebati ili udariti. I uvek podsetite decu da ostave mačkin rep na miru - i da ga nikada ne vuku.

Mada je veoma privlačno da posmatrate Vaše preslatko mače kako spava, mačićima je potrebna privatnost. Obezbedite da ih svi ostave na miru dok jedu, vrše nuždu ili spavaju – i čuvajte posudu sa posipom van domašaja male dece. Naravno da ne želite da se deca igraju sa posipom!

Operite ruke posle držanja mačeta, a posebno posle čišćenja kutije sa posipom, i podstaknite najmlađe da i oni to rade.

How should i feed my senior cat?

Upoznavanje sa drugim kućnim ljubimcima

Tajna upoznavanja Vašeg novog mačeta sa drugim kućnim ljubimcima jeste strpljenje. Nikada nemojte dozvoliti situaciju da se ono potuče sa Vašim drugim ljubimcima.

Mačke i psi obično nauče da se vole, ili bar da žive zajedno bez problema, ali isto se ne može reći za sve kućne ljubimce. Kućne ljubimce poput zečeva, morske prasadi, miševa, ptica i reptila uvek držite dalje od Vašeg mačeta, pošto ono na njih može gledati kao na plen.

Životinje se delimično prepoznaju preko mirisa. Zbog toga, kada upoznajete Vaše mače sa psom ili drugom mačkom, pokušajte da pomešate njihove mirise. Mazite prvo jedno, pa drugo, tako da se mirisi prenesu, a zamenite i njihove prostirke. Tako će u njima početi da se bude asocijacije na nešto prijatno (ušuškano mirno spavanje) kada se sretnu sa mirisom te druge životinje.

Pročitajte više saveta o upoznavanju Vaše mačke sa drugim kućnim ljubimcima. Ako ste poslušali savete, ali još uvek imate problema da integrišete Vaše mače u Vaš dom, porazgovarajte sa Vašim veterinarom. Možda će Vam preporučiti stručnjaka za ponašanje mačaka

Kada se mače smesti

Wide eyed kitten crouched next to sofa

Kada Vaše mače stekne samopouzdanje u svom novom domu, ubrzo će jurcati po čitavoj kući. Pazite kuda gazite – mače može odjednom da iskrsne niotkuda!

Mače će biti raspoloženo za mnogo igre, ali ipak će morati da odrema, pa mu odredite prijatno, mirno mesto, gde može da se ušuška, a da ga niko ne uznemirava.

Ako se držite dnevne rutine, to će mačetu pomoći da se brzo naviknu na novi dom, posebno kad je reč o hranjenju, igranju i maženju.