Alat za kontrolu težine Vaše mačke

Igranje sa vašom mačkom je jedna od stvari u kojima se najviše uživa kada ste njihov vlasnik a veoma je važno za njihovo zdravlje, od perioda kada su mladi pa sve do starosti. Igranje podstiče aktivnost kod vaše mačke, održava je gipkom i u dobroj kondiciji. Još bolje, igranje je sjajna vežba za mačke jer im pomaže da ižive svoj prirodni instinkt za lov.
Cat playing in grass
Cat playing in grass
Cat playing in grass

Zdrava težina i fizičko stanje mačke

Znamo da je nekad teško uočiti da li se vaša mačka malo ugojila. Iako možda pomislite da tako slađe izgledaju, iz zdravstvene perspektive njihova veličina je veoma bitna!

Zato su naši stručnjaci osmislili sistem za utvrđivanje fizičkog stanja, kako biste pratili promene u izgledu vaše mačke i održali njihovo zdravlje u budućnosti.

Da li ste spremni da probate? Koristite šemu sa slajdovima u nastavku, kako biste odredili telesnu građu vaše mačke, a mi ćemo vam reći kakvo je njihovo stanje.

O našem sistemu za utvrđivanje fizičkog držanja

Kada je reč o određivanju stanja zdravlja vaše mačke, znamo da nije dovoljno gledati samo težinu. Pogledajte ih sa svih strana i ne plašite se da je opipate rukama. Proverite da li je mršava ili nije. To će vam pomoći da ustanovite da li je u dobroj formi.

Ne brinite ako se vaša mačka u početku opire, potrebno je malo istrajnosti, umirujućeg maženja ili par poslastica i ubrzo će vam biti ponovo zahvalna.

Zdrava težina, srećan život

Održavanje vaše mačke u kondiciji nema mnogo veze sa njenim izgledom, radi se o njihovoj sreći, izgledu i energiji. Ali ako vaša mačka pokupi malo viška kilograma, to bi moglo da ima štetan efekat na njihovu aktivnost i može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Za početak, gojazne mačke su sklonije da dobiju:

  • Artritis, oštećenje i bol zglobova
  • Dijabetes tipa 2
  • Bolesti srca
  • Smanjenu jačinu i izdržljivost prilikom aktivnosti
  • Povećanje rizika kod operacija i anestezije
  • Smanjenu aktivnost jetre zbog masne jetre, naročito kod mačaka

Ako ne vodite računa o težini vaše mačke, možete očekivati da potrošite dosta vremena (i novca) kod veterinara ili da čak smanjite njihov životni vek.

Vet checking cat

Primeri ocenjivanja fizičkog stanja

Niste sigurni da li ste dobro procenili? Sama težina vaše mačke vam neće pokazati da li je u idealnoj kondiciji.

Niste sigurni da li ste dobro procenili? Sama težina vaše mačke vam neće pokazati da li je u idealnoj kondiciji.

Sada je vreme da upotrebite ruke!

Vlasnici mogu imati različite ideje o tome šta predstavlja idealnu težinu. Jednostavno je: vitkije je bolje. S tim u vezi, svaka mačka je drugačija i ima različite potrebe za hranom i aktivnostima. U zavisnosti od njihove telesne građe i veličine, dve mačke mogu imati istu težinu ali jedna može biti gojazna a druga neuhranjena. Sve zavisi od njihovog stanja.

Pogledajte primere ispod i videćete kakva je njihova telesna kondicija uz pomoć našeg sredstva za određivanje stanja.

Primetićete da nije sve u težini, bitna je veličina tela i oblik.

PURINA® alat za kontrolu težine Vašeg ljubimca

  

Većina porodica s vremena na vreme između obroka hrani svoje ljubimce poslasticama, nije baš lako odoleti tim tužnim očima! Zbog toga je teže pratiti koliko je vaša mačka pojela jer nikad ne znate ko joj je krišom doturio neku poslasticu.

Zato ne treba da čudi što su vlasnici zbunjeni oko težine njihovog kućnog ljubimca. PURINA® istraživanje je pokazalo da 70% vlasnika, određuje težinu svog ljubimca samo prilikom posete veterinaru, dok jedna trećina misli da su njihovi ljubimci gojazni. Zabrinjavajuće je da dve trećine ispitanih vlasnika nikada nije nije uzelo u obzir lakšu ishranu ili onu koja je primerena za godine, veličinu ili životni stil njihovog ljubimca.

Naš praktični dnevnik ponašanja ljubimca, pogodan za štampanje, daje vam brzinski pregled ishrane vaše mačke i nivo aktivnosti koji su joj potrebni. Preuzmite ga sada i zakačite na frižider kako bi cela porodica bila uključena!

Potrebna vam je pomoć?

Naši stručnjaci su uvek spremni da vam odgovore na bilo koja pitanja o težini vašeg kućnog ljubimca i o njegovoj dobrobiti – just  get in contact .

Kako održati zdravu težinu

Da bi vaša mačka bila u dobroj kondiciji, važno je da pratite uputstva za ishranu na poleđini pakovanja hrane. Pobrinite se da pravilno uskladite njihove porcije. Uvek izmerite hranu svoje mačke, jer se često dešava da nagađanje oko količine porcije dovodi do prejedanja.

Ako povremeno svojoj mački ponudite neku poslasticu, to je odličan način da joj udovoljite (pa čak i da je dresirate) umesto da joj dajete ostatke svoje hrane. Samo budite oprezni sa poslasticama koje joj dajete, sve one moraju biti uračunate u dnevni unos vaše mačke. Naš Getting the Balance Right  članak, sadrži nekoliko trikova i saveta na tu temu.

Aktivnost i igra su ključni u održavanju težine i zdravlja vašeg ljubimca (pa i vas!). To je takođe i dobar način da provedete više vremena zajedno i učvrstite odnos. Za korisne savete o tome kako održati mačku zdravom i aktivnom, pogledajte naš članak  Exercise for Health