Ocena telesne težine Vašeg psa

Vi znate da je Vaš pas jedinstven, ali da li znate da to važi i za način na koji iskorišćava nutrijente i energiju iz svoje hrane?
Dog Retriever
Dog Retriever
Dog Retriever

Kao što važi za ljude, svaki pas prerađuje svoju hranu na malo sebi svojstven način, posebno u zavisnosti od godina i nivoa aktivnosti. Ako Vaš četvoronožni prijatelj dobija više kalorija, nego što mu je potrebno, taj višak kalorija može se nataložiti u vidu masti, što, po najgorem scenariju, može dovesti do gojaznosti psa.

«Kad naučite kako da pregledate Vašeg psa i ocenite njegovu telesnu kondiciju, i to budete radili redovno, u kombinaciji sa adekvatnom ishranom i vežbom, to će Vam biti garancija da ste uradili najbolje što možete za zdravlje i dobrobit Vašeg psa», kaže Zara Boland, veterinar u Purini.

Iako je merenje Vašeg psa i redovno praćenje njegove težine dobra ideja, razumljivo je da to može biti i vrlo komplikovano, naročito kada je reč o velikim rasama pasa ili psu koje se stalno migolji! Pošto ima velikih razlika među rasama, nije uvek lako znati šta je najbolje za Vašeg ljubimca. Upravo tu Vam ocena telesne kondicije može mnogo olakšati.

Ocena telesne kondicije Vam omogućava da ocenite količinu telesne masti koju ima Vaš pas, što se može lako uraditi kod kuće bez vage, kao i da utvrdite da li postoje problemi vezani za gojaznost psa i pre nego što vaga pokaže veliku promenu. Štaviše, ovaj alat se može primeniti na skoro svaku vrstu psa, tako da Vašeg psa možete lako proveriti između poseta veterinaru, bilo da je veliki, mali, žičaste ili izuzetno guste i duge dlake!

Blue icon

Telesna kondicija i ocena telesne kondicije Vašeg psa

Ocenjivanje telesne kondicije psa je veoma jednostavno i može se uraditi u nekoliko lakih koraka. Koristi se skala od jedan do devet, gde jedan znači ‘veoma pothranjen’ a devet ‘veoma gojazan’.

Rezultat pokazatelja telesne kondicije između četiri i pet smatra se idealnim – telesna kondicija psa nije ni suviše velika, ni suviše mala, i to je cilj kojem treba da težite kad je Vaš pas u pitanju. Da biste ocenili trenutnu telesnu kondiciju Vašeg psa, postoje tri područja na kojima treba izvršiti proveru.

Provera rebara

Postavite Vašeg psa u udoban položaj i pređite sa oba dlana preko njegovih rebara, svakom rukom sa po jedne strane (Vaš pas će verovatno misliti da ga baš lepo mazite!) Samo zabeležite kakav osećaj imate pod rukom i uporedite sa grafikonom.

Provera profila

Posmatrajte psa dok stoji sa njegove bočne strane, sa vašim pogledom u njegovoj visini. Najbolje je da budete na istoj visini sa Vašim ljubimcem, da biste dobili što tačniji uvid.

Provera odozgo

Posmatrajte psa dok stoji gledajući ga odozgo. Lako, zar ne?

Ako Vaš pas ima idealnu telesnu kondiciju, moći ćete da mu opipate rebra, koja su bez suviše telesnih masti. Njegov struk treba da je lako vidljiv odozgo (i treba da je u obliku peščanog sata), a njegov stomak (donji deo tela tik ispred zadnjih nogu) treba da je uvučen prema karlici kada se gleda sa bočne strane.

To što ćete stalno voditi računa o rezultatima ocene telesne kondicije Vašeg psa i raditi na održavanju da bude u kategoriji 'idealan' rezultat od četiri do pet, u svim fazama svog života, može kos svog psa smanjiti rizik od pojave zdravstvenih problema zbog prekomerne težine. Ovi problemi obuhvataju artritis, srčana oboljenja, pa čak i dijabetes, što ne samo da znači visoke veterinarske troškove, već i da imate nesrećnog, bolešljivog psa – što je još jedan razlog više da psa vratite u formu!

Vaš pas je suviše mršav u sledećim slučajevima:

1.Rebra, kičmeni pršljenovi, kosti karličnog pojasa i sve koštane izbočine (one čiji oblik možete da vidite) vidljivi su iz daleka. Nema vidljive telesne masti i postoji očigledan nedostatak mišićne mase.

2.Rebra, kičmeni pršljenovi i kosti karličnog pojasa su lako vidljivi. Nema opipljive telesne masti. Vide se neke koštane izbočine i samo minimalan gubitak mišićne mase.

3.Rebra se mogu lako opipati (osetiti) i mogu se videti , bez telesne masti koja ih pokriva. Vrhovi kičmenih pršljenova su vidljivi, a kosti karličnog pojasa istaknute, dok je struk izražen.

Rezultat ocene telesne kondicije Vašeg psa treba da bude:

4 Rebra Vašeg psa se mogu lako opipati, sa minimalnim slojem telesne masti. Struk treba da je izražen gledajući odozgo, a stomak uvučen.

5 Rebra Vašeg psa se mogu opipati bez viška telesne masti. Njegov struk se primećuje iza rebara gledajući odozgo, a stomak je uvučen gledajući sa bočne strane.

Vaš pas je suviše težak u sledećim slučajevima:

6 Njegova rebra se mogu opipati uz mali višak telesne masti. Njegov struk se može razlikovati gledajući odozgo, ali nije izražen. Njegov stomak je očigledan.

7 Rebra se teško mogu napipati zbog debljeg sloja telesne masti. Vidljive masne naslage preko kičmenog dela i u korenu repa. Struka nema ili je jedva vidljiv, a stomak može biti malo uvučen ili da uopšte nije uvučen.

8 Rebra se ne mogu napipati pod veoma debelim slojem telesne masti ili se mogu napipati tek uz znatan pritisak. Debele masne naslage preko kičmenog dela i u korenu repa. Struka nema. Stomak nije uvučen. Stomak može biti vidno izražen (trbuh je veliki i malo visi).

9 Ima veliki podvaljak, naslage sala preko kičme i korena repa. Nema struka i uvučenog stomaka i ima naslage sala na vratu i nogama. Stomak vidno izražen (trbuh visi).

Još saveta za ocenu telesne kondicije Vašeg psa

Da li Vam je potrebna neka pomoć? Veterinar u Purini pokazuje kako da izmerite sadašnju telesnu kondiciju Vašeg psa i kako da dođete do rezultata ocene telesne kondicije Vašeg psa u tri laka koraka. Potreban je samo minut da ocenite da li je Vaš pas pothranjen, gojazan ili baš kako treba.

Kada utvrdite rezultat ocene telesne kondicije Vašeg psa, vreme je da razmislite šta ćete preduzeti, ako uopšte treba nešto da se preduzme. Ako Vaš pas ima prekomernu težinu ili je pothranjen, potražite savet Vašeg veterinara, da biste psa vratili u formu.

Kada pas postigne odgovarajuću telesnu kondiciju, biće svoj na svome, a život će mu biti uzbudljiviji nego ikada – i imaće mnogo više energije, radosti i entuzijazma, koje će podeliti sa Vama!